Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
15/07/2010

Comencen les negociacions per un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes

Del 12 al 23 de juliol, 192 estats debaten el tema a la seu de les Nacions Unides a Nova York

Aquesta setmana han arrencat les negociacions formals sobre un nou tractat internacional per controlar el comerç de les armes convencionals. 192 estats participen en aquesta reunió a la seu central de les Nacions Unides a Nova York. Les ONG, entre elles la Fundació per la Pau, demanen als governs que redactin un tractat efectiu que inclogui totes les armes, municions i equips relacionats.

Aquestes negociacions tenen lloc quatre anys després que l’Assemblea General de les Nacions Unides acordés per una aclaparadora majoria avançar cap a un Tractat de Comerç d’Armes que estableixi lleis i estàndards internacionals per regular aquest comerç.

El primer pas després d’aquesta decisió del 2006 es va donar durant l’Assemblea General d’octubre del 2009, quan 153 països van votar a favor de la resolució de tirar endavant el procés d’elaboració del tractat i van establir un calendari concret de tres anys on es discutirà el seu contingut. La conferència que té lloc aquests dies és la primera reunió preparatòria de les dues previstes fins el 2012, any que tindrà lloc la conferència d’alt nivell on es discutiran els detalls i el text definitiu.

Les organitzacions que donen suport al tractat asseguren que una normativa com aquesta pot salvar milers de vides cada any. La campanya Armes sota Control, de la qual és membre la Fundació per la Pau, afirma que des de 1989, 128 conflictes armats han provocat unes 250.000 morts cada any.

Un tractat efectiu permetria controlar des de les armes petites i la munició fins als tancs i els avions. El seu objectiu és garantir que el comerç d’armes tingui una regulació global efectiva que, entre altres coses, eviti que les armes inundin algunes de les zones amb els pitjors conflictes del món.