Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/04/2014

El Tractat sobre Comerç d’Armes arriba a les 31 ratificacions

Cinc dels deu principals exportadors d’armes del món ratifiquen avui el Tractat sobre Comerç d’Armes.

Just un any després de l’aprovació del Tractat, se celebra un acte a les Nacions Unides en què 18 països –entre els quals Espanya– dipositaran la seva ratificació

Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit, cinc dels deu principals exportadors mundials d’armes, estaran entre els 18 països que aquest matí passaran a ser membres de ple dret del tractat que regularà les transferències irresponsables d’armes. Les ratificacions es faran conjuntament en el marc d’un acte especial convocat a les 10 del matí (hora EUA, les 16.00 aquí) a la seu de les Nacions Unides.

Avui fa exactament un any que el Tractat sobre Comerç d’Armes es va aprovar per una àmplia  majoria a l’Assemblea General. Des de la campanya Armes Sota Control, de la qual FundiPau (Fundació per la Pau) som membres, celebrem aquest gran pas que situarà el Tractat en les 31 ratificacions. Cal arribar a les 50 perquè la norma entri en vigor, per això, la campanya urgeix els altres estats a què també ratifiquin ràpidament el Tractat perquè es pugui aplicar al més aviat possible.

Els altres 13 països que avui ratificaran la norma són: Bulgària, Croàcia, Dinamarca, El Salvador, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, Hongria, Irlanda, Letònia, Malta, Romania. Fins ara, un total de 118 estats han fet el pas preliminar de firmar el TCA.

Per seguir l’estat de les ratificacions: http://disarmament.un.org/treaties/t/att

L’acte d’avui és una nova demostració que el control de les armes és un objectiu que implica cada vegada més Estats, pressionats per una societat civil global que ja no accepta la impunitat en les transferències irregulars d’armes. Esperem que ben aviat s’arribi a les 50 ratificacions perquè aquesta norma pugui ser efectiva en el terreny i es redueixi el nombre de persones que moren a causa de la violència armada.” Afirma Jordi Armadans, director de FundiPau.

El Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA)

El TCA és el primer acord internacional per regular un comerç d’armes i munició de 85.000 milions de dòlars anuals. Més de 520.000 persones moren cada dia víctimes de la violència armada i milions més viuen sota l’amenaça d’assalts, agressions i desplaçaments causada per les armes que circulen sense control.

El 2 d’abril de 2013 el TCA es va aprovar per majoria a l’Assemblea General. 3 Estats van votar en contra: l’Iran, Síria i Corea del Nord, 156 a favor i 22 es van abstenir. El TCA entrarà en vigor 90 dies després que el 50è país l’hagi ratificat a les Nacions Unides.