23/12/2014

El Tractat sobre Comerç d’Armes entra en vigor

El 2015 comença amb una bona notícia per a la població civil

El 24 de desembre de 2014 entra en vigor la nova llei internacional que regularà el comerç d’armes i de municions, un comerç que mou més de 85.000 milions de dòlars anuals.

Els activistes i les organitzacions que hem seguit de prop el procés, participant en les conferències i fent pressió als governs, considerem aquesta fita com una gran victòria, després de gairebé dues dècades de campanya.

FundiPau s’ha implicat activament en la coalició Armes Sota Control, participant en les quatre conferències preparatòries i en les dues diplomàtiques que han permès que el Tractat sigui, a partir de demà, una realitat.

L’Estat espanyol, per la seva banda, malgrat la seva posició inicial una mica a l’expectativa, va votar a favor del Tractat en la votació de les Nacions Unides del 2 d’abril de 2013, i el 3 de juny del mateix any va signar el text. La ratificació la va dipositar just un any després, el 2 d’abril del 2014.

El principal objectiu del Tractat és establir uns estàndards més alts per a les transferències d’armes i munició entre països i prohibir el subministrament d’armes a dictadors i aquells que vulneren els drets humans. El TCA ha estat un dels acords multilaterals d’armes que ha entrat més ràpidament en vigor.

Sota la normativa del TCA, qualsevol transferència d’armes s’haurà d’avaluar si es pot dur a terme, en funció d’estrictes criteris, inclòs si les armes es podrien usar per vulnerar els drets humans o per cometre crims de guerra. Si hi ha un risc substancial de què sigui així, la transferència incompliria aquest criteri i no es podria autoritzar.

El director de FundiPau, Jordi Armadans afirma que “la població civil, des d’Aleppo fins a Peshawar, des de Gaza fins al Sudan del Sud, ha pagat un preu molt alt aquest any per la manca de regulació de les armes. Durant massa temps, les armes i les municions s’han comercialitzat sense fer gaires preguntes sobre les vides que destruirien. El nou Tractat sobre Comerç d’Armes, que entre en vigor demà, posarà fi a aquesta situació.”

“Les organitzacions de la societat civil i els activistes hem estat treballant per aquest moment durant més d’una dècada. Si el text s’aplica de manera estricta, aquest tractat té el potencial de salvar moltes vides i ofereix la tan necessitada protecció als civils vulnerables arreu del món. Finalment, ara ja serà il·legal vendre armes a aquells que vulneren els drets humans i a dictadors. El 24 de desembre marca el naixement d’una nova era” conclou Xavier Masllorens, president de FundiPau.

Durant aquest any, ja s’han dut a terme diverses discussions informals entre els govern que han ratificat el tractat per preparar el terreny de cara a la seva implementació.

La propera ronda de negociacions tindrà lloc a Trinitat i Tobago el mes de febrer del 2015. També s’està planificant la primera Conferència d’Estats Part del tractat (CSP per les sigles en anglès), un fòrum anual on els Estats es trobaran per avaluar el progrés de la implementació. Es preveu que tingui lloc a finals d’agost o principis de setembre de l’any que ve.

Fins avui, 130 Estats han signat el TCA, dels quals 61 l’han ratificat, incloent-t’hi grans exportadors d’armes com França, el Regne Unit, Alemanya i també l’Estat espanyol.

Armes sota Control és una coalició global de la societat civil formada per organitzacions no governamentals, que fan campanya per aconseguir controls més estrictes en el comerç internacional d’armes. En formen part més de 100 ONG –entre les quals hi ha FundiPau (Fundació per la Pau)– que treballen en més de 120 països.

Més informació a fundipau.org/tca i a Control Arms

Ajuda'ns a fer-ne més difusió