Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
15/07/2011

El Tractat sobre Comerç d’Armes pren velocitat

La campanya Armes Sota Control valora positivament la 3a reunió preparatòria celebrada a les Nacions Unides

El Tractat internacional sobre Comerç d'Armes s'accelera, segons la campanya Armes Sota Control

Nova York, 15/07/2011. Els diplomàtics que participen en les negociacions de les Nacions Unides sobre el futur tractat de comerç d'armes han fet grans progressos aquesta setmana, amb un nombre creixent de països clau donant suport al procés. La setmana s'ha caracteritzat també per les declaracions a favor del TCA fetes per divesos bancs i inversors globals, amb més de 1,2 bilions de dòlars en actius; per un grup internacional de supervivents de la violència armada, i pels representants de la indústria de les armes, totes elles demanant que el juliol del 2012 s'acordi un tractat sòlid i vinculant a nivell internacional.

La coalició Armes Sota Control reclama un tractat a prova de bales que impedeixi transferències irresponsables d'armes que alimenten els conflictes, la pobresa i les greus violacions dels drets humans.

Delegats de tot el món s'han reunit a Nova York durant la darrera reunió preparatòria del 2011 per discutir els detalls d'un futur tractat que reguli el comerç d'armes convencionals. Actualment no hi ha cap acord mundial que reguli el comerç d'armes convencionals i municions.

El dijous dia 14, es va presentar als delegats un document de treball que incloïa els elements clau d'un possible Tractat sobre Comerç d'Armes (TCA).

Més de 100 representants de la societat civil de totes les regions del món han participat en les reunions d'aquesta setmana com a part de la coalició Armes Sota Control. La coalició insta els Estats a què adoptin un tractat que realment redueixi els efectes nocius del comerç d'armes en les persones.

Com a advocada i supervivent de la violència armada, l'albanesa Suela Lala va dir als delegats: "Estem compromesos amb què aquest Tractat surti. Necessitem que els estats també s'hi comprometin. Aquest Tractat ha de ser més poderós que la força de les armes. Ha de ser més robust que la pressió de la política i més beneficiós que l'incentiu dels guanys."

La coalició Armes Sota Control ha acollit amb satisfacció el suport dels principals països afectats per la violència armada, inclosos estats d'Amèrica Llatina, el Carib, Àfrica i la regió del Pacífic. Durant la reunió, els cinc Estats membres permanents del Consell de Seguretat de les NNUU (els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França i la Xina) que en conjunt representen el 88% del comerç mundial d'armes, també va fer una declaració conjunta comprometent el seu suport col·lectiu al procés del Tractat. Aquesta és la primera declaració com a col.lectiu en el procés del TCA dels exportadors més grans del món d'armes. 

 

Enllaços relacionats:

Campanya Armes Sota Control

Documents oficials de la 3a reunió preparatòria pel Tractat de Comerç d'Ames

Declaració de les víctimes de violència armada (en anglès)