27/05/2020

Es manté la tendència a la baixa en les operacions de pau multilaterals

El 2019 va continuar la tendència decreixent en operacions de pau multilaterals; l’atencó es desvia cap a l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica – Noves dades del SIPRI

Comunicado de prensa en castellano / Press Release in English

(Estocolm, 27 de maig 2020) Mentre que el nombre d’operacions de pau multilaterals, tant les de les Nacions Unides com d’altres, es va incrementar lleugerament el 2019, el nombre de personal que s’hi va desplegar va disminuir, segons les noves dades de l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Tot i que l’Àfrica subsahariana va mantenir el nombre més elevat d’operacions i personal, dues noves operacions a l’Orient Mitjà i al nord d’Àfrica (MENA – sigles en anglès) podrien assenyalar un canvi pel que fa al focus regional. Mentrestant, les dades indiquen que les taxes de mortalitat van ser baixes en totes les operacions de pau de l’ONU excepte en la Missió d’Estabilització Multidimensional Integrada de Mali de l’ONU (MINUSMA). Davant la celebració, el proper 29 de maig, del Dia Internacional del Personal de Pau de l’ONU, les dades actualitzades sobre operacions de pau multilaterals són accessibles a www.sipri.org.

El 2019 hi van haver 61 operacions multilaterals de pau, una més que l’any anterior

Les dades mostren que el nombre de personal en operacions de pau multilaterals —incloent-t’hi militars, policies i personal civil internacional— va disminuir un 4,8% entre el 31 de desembre del 2018 i el 31 de desembre del 2019. Les 10 operacions més grans, o bé van mantenir un nombre similar de personal o bé el van reduir durant el 2019.

“El nombre decreixent de personal es pot explicar per les reduccions i els tancaments de diverses grans operacions en els darrers anys, mentre que les operacions que les han succeït o les recent establertes tendeixen a ser més petites i de caràcter més polític”, diu el Dr. Jaïr van der Lijn, director del Programa d’Operacions de Pau i Gestió de Conflictes del SIPRI.

Les operacions de pau disminueixen a l’Àfrica subsahariana i augmenten als MENA

El nombre de personal desplegat a l’Àfrica subsahariana va disminuir en un 5,8% el 2019. Tot i així, aquesta regió va continuar concentrant el 71% del personal de totes les operacions de pau. ‘El nombre de personal en operacions de pau multilaterals a l’Àfrica subsahariana va arribar al seu màxim el 2015 i des d’aleshores ha anat decreixent; el 2019 va caure per sota de les 100 000 persones per primer cop des de principis del 2013,’ afirma Timo Smit, investigador del Programa d’Operacions de Pau i Gestió de Conflictes del SIPRI. ‘Això ha estat contrarestat per un increment notable d’operacions antiterroristes regionals i internacionals, particularment a les regions del Sahel i de la conca del llac Txad.’

Mentre que l’Àfrica subsahariana va mantenir el nombre global més alt d’operacions de pau i de personal, les dades indiquen un lleuger desplaçament de l’atenció cap als països de la regió MENA. Amb dues noves operacions el 2019, va ser l’única regió que va veure un increment de personal (4,7 %).

La missió de l’ONU a Mali continua sent la més mortífera

Des del seu establiment el 2013, la MINUSMA ha patit un nombre relativament alt de morts hostils entre el seu personal. Tot i així, la major part de les altres operacions de pau de l’ONU en pateixen relativament poques.

‘Si excloem la MINUSMA, la situació canvia significativament,’ diu el Dr. van der Lijn. ‘De fet, la MINUSMA destaca pels seus estrets vincles amb estratègies antiterroristes internacionals al Sahel. Altres operacions es mantenen més properes als principis tradicionals del manteniment de la pau —imparcialitat, consentiment de les parts i no ús de la força excepte en defensa pròpia— i, per tant, també es troben amb una resistència menys violenta.’

En les operacions de pau de l’ONU del 2019, hi va haver 28 morts entre el personal atribuïdes a actes maliciosos, una més que l’any anterior. D’aquestes morts hostils, 23 eren de personal uniformat —dels quals tots menys un van ser desplegats amb MINUSMA.

Altres dades destacables

  • Principals països que contribueixen amb tropes en operacions de pau multilaterals de l’ONU i en d’altres: Etiòpia va continuar sent el principal país contribuïdor en personal militar. Els Estats Units va ser el segon contribuïdor i l’únic país del Nord Global amb representació en la llista dels 10 principals països que més van col·laborar amb tropes. Van contribuir amb poc personal militar en operacions de pau de l’ONU i van participar principalment en operacions que no eren de les Nacions Unides. La resta dels 10 principals contribuïdors van ser de l’Àfrica subsahariana (Burundi, Kènia, Rwanda i Uganda) i del sud d’Àsia (Bangladesh, Índia, Nepal i Pakistan). En total, els 10 principals contribuïdors van aportar la meitat de tot el personal militar desplegat a 31 de desembre del 2019.
  • Principals operacions de pau multilaterals: les tres operacions de pau multilaterals més grans del 2019 van ser la Missió de la Unió Africana a Somàlia (AMISOM), la missió de l’ONU a Sudan del Sud (UNMISS) i la Resolute Support Mission (RSM) de l’OTAN a l’Afganistan. AMISOM va continuar sent la més gran per un marge notable, formada per 20 370 militars, policies i personal civil internacional des del 31 de desembre del 2019.
  • La presencia de dones en operacions de pau de l’ONU: Mentre que el nombre de personal que prestava servei a totes les operacions de pau de l’ONU va disminuir el 2019, el nombre i la proporció de dones desplegades va créixer. El 31 de desembre del 2019, les dones conformaven un 5,3% del personal militar i el 15% del personal policial, comparat amb el 4,2% i el 13%, respectivament, de l’any anterior.

Per a editors

Segons la definició del SIPRI, una operació de pau multilateral ha de tenir la intenció manifestada de: (a) servir com a instrument per facilitar la implementació d’acords de pau ja establerts, (b) donar suport a un procés de pau o (c) assistir en la prevenció de conflictes o en els esforços de construcció de pau. Les missions d’intermediació, de reconeixement o d’assistència electoral i les compostes per persones o equips de negociadors no-residents, no s’hi inclouen. Les operacions que consisteixin en forces armades operant principalment dins el seu territori nacional, com la Força Multinacional Conjunta contra Boko Haram i la Força Conjunta del Grup de Cinc pel Sahel, tampoc es consideren operacions de pau multilaterals i, per tant, no estan incloses aquí. Per una visió general de totes les operacions de pau multilaterals actives el 2019, https://www.sipri.org/publications/2020/sipri-fact-sheets/trends-multilateral-peace-operations-2019.

Es poden consultar les dades sobre les operacions de pau multilaterals de les següents categories de fonts obertes: (a) informació oficial facilitada pel secretariat de l’organització en qüestió; (b) informació facilitada per les pròpies operacions, ja sigui en publicacions oficials o en respostes escrites als qüestionaris anuals del SIPRI; i (c) informació de governs nacionals que contribueixin a l’operació en qüestió.   

En alguns casos, els investigadors del SIPRI poden recopilar informació addicional d’una operació de les organitzacions que la dirigeixen o de governs d’estats participants a través d’entrevistes telefòniques i correspondència per correu electrònic. Aquestes fonts primàries es complementen amb una àmplia selecció de fonts secundàries públiques disponibles com diaris especialitzats, informes d’investigacions, agències de notícies i diaris internacionals, regionals i locals.

Totes les dades s’han de valorar com a estimacions i poden estar subjectes a canvis quan es disposi de dades més completes.

Aquest és l’últim dels principals llançaments previs de dades que condueixen a la publicació de l’anuari 2020 del SIPRI, la publicació insígnia del SIPRI que es publicarà a mitjan  juny del 2020. 

Nota de premsa traduida per FundiPau.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió