28/03/2017

Les Nacions Unides negocien un tractat per prohibir les armes nuclears

Comencen a les Nacions Unides les negociacions per un tractat que prohibeixi les armes nuclears

Del 27 al 31 de març té lloc a la seu de les Nacions Unides de Nova York la primera conferència sobre un tractat internacional legalment vinculant per a la prohibició de les armes nuclears. Les negociacions parteixen del reconeixement que l’impacte humanitari de l’ús d’una sola arma nuclear seria inacceptable i que aquestes armes, per elles mateixes, representen un risc significatiu per a la seguretat humana.

La primera sessió del debat va comptar amb la participació de 115 països però, malgrat la urgència del tema, una quarantena d’estats van anunciar que no participaran en el procés,  entre els quals hi ha els Estats Units i també l’Estat espanyol.

Seguiu el desenvolupament de les sessions

En l’inici de la conferència, la directora de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), Beatrice Fihn, va afirmar que “el tractat prohibirà finalment unes armes dissenyades per matar civils de forma indiscriminada, completant així la prohibició de les armes de destrucció massiva.”

Amb el suport de més de 120 països, l’octubre de 2016, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar tirar endavant la negociació d’un tractat que prohibeixi les armes nuclears. Aquesta iniciativa es va plantejar després d’un seguit de conferències internacionals centrades en el cost humanitari inacceptable que suposaria l’ús d’una arma nuclear i en l’important paper que tindria la prohibició d’aquestes armes per reforçar la llei internacional humanitària. La conclusió de l’Assemblea General va ser que tots els estats tenen interessos de seguretat en la prevenció de l’ús d’armes nuclears.

S’espera que el tractat prohibirà legalment als estats membres l’ús, la possessió i el desenvolupament d’armes nuclears i el fet de donar suport a d’altres països en aquestes activitats. Es preveu que en el debat es treballi d’acord amb el règim existent de no-proliferació i amb els acords de desarmament, reforçant la normativa contra les armes indiscriminades i proveint els països d’un mètode per complir les obligacions de desarmament.

El tractat tindrà repercussió, fins i tot per aquells països que no en formin part, pel fet d’establir normes internacionals de conducta i de minvar el prestigi polític que fins ara s’associava a les armes nuclears,”afegeix Fihn.

Amb el risc més alt que es produeixi una detonació nuclear des de la fi de la Guerra Freda, aquest tractat és una prioritat urgent per tots els països que creuen en un futur lliure d’armes nuclears. Els esforços de desarmament del passat demostren que el pas més efectiu cap a l’eliminació d’una arma és prohibir-la per la llei internacional. L’eliminació completa de les armes nuclears per part dels estats que les tenen no passarà immediatament, però el cada vegada més complex entorn de seguretat internacional i la proliferació d’armes de destrucció massiva marquen la imperiosa necessitat de posar fi a l’era nuclear.

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió