Aprovat el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

Aprovat el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

Acaben les negociacions a les Nacions Unides. El nou tractat s’obrirà a la signatura el mes de setembre.

Després d’una dècada d’esforços de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual FundiPau som membres, i 72 anys després de la seva invenció, avui les Nacions Unides han adoptat formalment un tractat que prohibeix categòricament les armes nuclears.

Fins ara, aquestes armes eren les úniques de destrucció massiva sense un tractat de prohibició, malgrat les les terribles conseqüències humanitàries que provocaria una sola detonació intencionada o accidental. Les armes químiques es van prohibir l’any 1972 i les armes biològiques, el 1992.

Sobre l’adopció del tractat, la directora d’ICAN Beatrice Fihn afirma: “Esperem que avui sigui l’inici de la fi de l’era nuclear. És inqüestionable que les armes nuclears violen les lleis de la guerra i suposen un perill evident per a la seguretat global. Algú pot considerar que matar civils indiscriminadament és acceptable? I en canvi, és el que les armes nuclears estan dissenyats per fer. Avui la comunitat internacional les ha rebutjar i ha deixat clar que són inacceptables. És el moment que els líders d’arreu del món enllacin els seus valors i les seves paraules amb l’acció per signar i ratificar aquest tractat com un primer pas cap a l’eliminació de les armes nuclears.”

El Tractat de prohibició de les armes nuclears s’ha adoptat avui divendres al matí i s’obrirà a la signatura a les Nacions Unides el 20 de setembre d’aquest any 2017. Organitzacions de la societat civil i més de 140 estats han participat en les negociacions.

Aquest Tractat és una indicació clara que la majoria del món ja no accepta les armes nuclears i no les considera eines legítims de guerra. L’objecció repetida i el boicot de les negociacions per part  dels estats nuclears demostra que aquest tractat té el potencial per afectar significativament el seu comportament i la seva imatge. Tal i com ha passat amb anteriors tractats de prohibició d’armes, el canvi en les normes internacionals condueix a canvis concrets en les polítiques i comportaments, fins i tot en estats que no són membres del tractat.

“El boicot dels estats nuclears a aquest procés diplomàtic ens reafirma en la creença que la mobilització social que l’ha fet possible era absolutament necessària i positiva”, ha afirmat Antoni Soler, president de FundiPau.

El tractat també crea obligacions per donar suport a les víctimes de l’ús d’armes nuclears (els Hibakusha) i comprovar i posar remei als danys ambientals causats per armes nuclears.

Des del principi, l’esforç per prohibir les armes nuclears ha comptat amb l’ampli suport internacional d’organitzacions humanitàries de medi ambient, de no-proliferació, i de desarmament en més de 100 estats. Significatius actes polítics i d’organitzacions de base han tingut lloc arreu del món i milers de persones han signat peticions, s’han unit a les protestes i han pressionat els governs.

També a Catalunya i a l’Estat espanyol: