Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
17/04/2012

“Retallem la despesa militar, invertim en despesa social”, demanen les ONG al Govern espanyol

Avui dimarts, centenars d’organitzacions de més de 40 països convoquen per segon any consecutiu el Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar  (Gdams en les seves sigles en anglès). Aquesta jornada se celebra el mateix dia que el SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) fa públiques les dades de la despesa militar mundial del 2011.

Les xifres indiquen que tot i el greu context de crisi econòmica en què ens trobem, i de les retallades en serveis bàsics com la sanitat o l’educació, la despesa militar mundial continua creixent per 13è any consecutiu (tot i que el 2011 va tenir un creixement modest, el 0,3%).

A l’Estat espanyol, els Presupuestos Generales del Estado per al 2012, que s’acaben de presentar per ser discutits al Congrés, van en aquesta mateixa línia: la mitjana de reducció de la despesa dels Ministeris és del 17% mentre que la despesa militar s'ha reduit menys d'un 8%. En canvi, partides com la de cooperació al desenvolupament, s’han retallat per sobre del 50%. I s’està parlant de reduir 10.000 milions d’euros de la despesa sanitària i educativa.

Per tot això, més d'una vintena d'entitats de Catalunya i de l’Estat*, se sumen al Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar amb les següents accions i propostes:

•    Enviament d’una carta al President del Govern central i als portaveus parlamentaris on se’ls demana la reducció de la despesa militar per invertir-la en despesa social. La carta recorda als representants polítics que “prioritzar unes despeses o unes altres és una qüestió de voluntat política i, per tant, està a les seves mans com a representants dels ciutadans decidir en què es gasten els seus recursos.”

•    Llançament avui dimarts de la web: www.retallemladespesamilitar.org. En aquesta plana es comparen retallades socials amb despeses militars.   

•    Ciberacció: recollida de firmes a favor de la reducció de la despesa militar (en breu a la mateixa plana web).

* Fundació per la Pau, Justícia i Pau, Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura, Acsur las Segovias, Agermanament Sense Fronteres, AlterNativa, Amigues del poble Sahrauí, Associacions Catalanes, Banc de Recursos, Bakeola (Centro para la mediación y regulación de conflictos), Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau, Centro de Educación e Investigación para la Paz (CEIPAZ), Centre Unesco de Catalunya, Escola de Cultura de Pau de la UAB, Cooperacció, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Feministes contra la Guerra, Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz, Fundació Pau i Solidaritat, Fundación Cultura de Paz, Gernika Gogoratuz, Grup d’Educació per la Pau, Institut de Drets Humans de Catalunya, Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau, Instituto de Investigación de la Paz y los Conflictos (IPAZ), Màster Internacional en Estudis de Pau, Conflictes i Desenvolupament, Medicus mundi, Nova, Plataforma per la Pau Lloret, Red Antimilitarista y Noviolenta de Andalucía (RANA), Seminario Galego de Educación para la Paz (SGEP), Servei Civil Internacional Catalunya, Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal (SIOF), SOS Racisme, Observatori del Deute en la Globalització, Universitat Internacional de la Pau, WILPF-España (Secció espanyola de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat).

El Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar el promouen a nivell internacional l’International Peace Bureau i l’Institute for Policy Studies.

Enllaços d’interès: Gdams , SIPRI