Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
12/03/2009

27 civils morts en dos països on no hi ha guerra

17 persones a Alemanya i 10 a Alabama (EEUU) moren víctimes d’armes de foc en menys de dotze hores de diferència. En els dos casos, el responsable de la matança va ser un home incapaç de controlar la seva ira, que va usar indiscriminadament una arma de foc que tenia a l’abast. La Fundació per la Pau i la xarxa internacional IANSA reclamen més control sobre l’accés a les armes.

NOTA DE PREMSA – 12 de març de 2009

MOREN 27 CIVILS ASSASSINATS, AMB 12 HORES DE DIFERÈNCIA, EN DOS PAÏSOS ON NO HI HA GUERRA

Deu persones a Alabama (USA) i disset a Winnenden (Alemanya) han mort en les darreres hores degut a l’accés a les pistoles per part de dos homes incapaços de controlar la seva ràbia.

Rebecca Peters, directora de IANSA (International Action Network on Small Arms) assegura que “Aquí tenim dos exemples tràgics, amb tot just dotze hores de diferència, de com l’accés fàcil a les pistoles representa un risc per a la vida i la salut de les persones, fins i tot en països on es viu en pau i amb economies pròsperes”. Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau (membre de IANSA) afegeix: “Mil persones moren cada dia víctimes d’armes de foc, tanmateix només un 25% d’aquestes perden la seva vida en un conflicte reconegut. Aquestes tragèdies ens mostren com cap país no és immune a la violència de les pistoles. Un 75% de totes les pistoles al món són a mans civils, però, quan consideraran els governs que cal emprendre accions preventives?”.

A Alabama, deu persones, incloent-hi membres de la família de l’autor dels trets, la muller d’un xèrif i un nadó de 3 mesos, han mort en quatre tiroteigs a dues ciutats rurals. Posteriorment, l’agressor també ha mort, no se sap si víctima del tiroteig amb la policia o si es va suïcidar. La Campanya Brady per Prevenir la Violència d’Armes de Foc, denuncia que les lleis estatals d’Alabama són de les més febles dels Estats Units, permeten la venda de pistoles sense ni tan sols comprovar si els taló amb què es paguen té fons, i portar armes en llocs públics, com a la feina i al campus universitari.

Peter Hamm, el Director de Comunicació de la Campanya Brady afirma que “Les lleis d’armes a Alabama són pèssimes. La majoria de les persones no són conscients de com n’és de fàcil accedir a les pistoles i de les poques lleis que hi ha per controlar-les. Estem fent massa fàcil l’accés a les armes a gent perillosa. Els Estats Units necessiten lleis federals més dures, però l’acció dels estats també pot aturar la violència amb pistoles i preparar el camí per a lleis d’armes federals basades en el sentit comú.”

A Alemanya un jove de 17 anys va disparar a setze persones, incloent-hi 12 estudiants i professors de l’escola d’ensenyament secundari d’Albertville a Winnenden, prop de Stuttgart. Després, l’autor dels trets, ex alumne del centre, es va suïcidar. A Alemanya és il·legal comprar una pistola fins als 25 anys però el pare del jove és aficionat a les pistoles i en té una col·lecció a casa. La llei alemanya permet tenir armes a casa en comptes de permetre només el seu emmagatzematge controlat en clubs de tir, tal com recomana IANSA.

El Dr. Peter Lock, membre de IANSA afirma que “Avui Winnenden s’uneix a les ciutats de Freising i Erfurt, que també han perdut nens i joves a causa de tiroteigs. Aquestes escoles són ara memorials de mort d’infants i joves. Els membres de IANSA a Alemanya demanen a Angela Merkel investigar la possibilitat d’una completa prohibició de les pistoles. El govern alemany no es pot permetre apagar el despertador una altra vegada, amb el risc que torni a sonar.”

Per tenir més detalls dels tiroteigs a escoles arreu del món des del 1996: www.iansa.org