Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
27/10/2005

35 milions de persones voten per a la fi de la venda d’armes

Tot i que s’ha perdut el referèndum sobre la prohibició del comerç d’armes al Brasil (només un 36% dels vots van dir sí), les ONG brasileres que demanaven la prohibició fan una valoració positiva del procés i dónen motius per a l’esperança.

A continuació, us posem una traducció de la valoració que l’ONG brasilera Viva Rio ha fet després del referèndum.

 

35 milions de brasilers voten pel fi de la venda d’armes

Viva Rio lluita des de fa 11 anys per a una societat més justa i més igualitària, a través dels drets soberans de tots els ciutadans. Per l’educació, la inclusió social, la seguretat pública i, el més gran de tots, la vida. Han estat moltes victòries durant aquesta dècada. Més de 38 projectes, a 400 comunitats de l’estat de Rio de Janeiro.

Pels que hem lluitat per a l’abolició de la venda d’armes, el resultat del referèndum no és una derrota de fet. Perdem guanyant, doncs 36 milions de brasilers han votat convençuts contra les armes. El 64% que va votar contra la prohibició de la venda d’armes i municions al Brasil, van fer la seva opció per diversos motius. Per no perdre un dret, per protestar contra el govern actual, contra la policia… entre altres.

Segons Rubem César, coordinador general de Viva Rio, els milions de persones que han votat Sí representen una força sòlida i coherent pel desarmament:

“El No tenia una estratègia intel·ligent de màrqueting polític perquè ha atret moltes coses: el no al referèndum (no canviarà res), el no al govern (el govern vol el Sí), les institucions públiques (no funcionen), la policia (no ens protegeix) i les desigualtats. El no ha aconseguit reunir una insatisfacció generalitzada. En canvi, el Sí és homogeni, coherent i fort. Perdem guanyant. Al món, hi ha una tendència a l’armament de la població. Aquí, davant mateix d’aquesta violència, el sí al desarmament ha mostrat la seva força.”

En conseqüència de la crisi política i de la discussió aixecada pel referèndum, Rubem César afirma que la corrupció política i la seguretat pública són dos grans temes que dominaran el debat públic el 2006:

“Aquest any estem vivint un trauma de corrupció que ha perjudicat molt el Sí. El debat sobre la seguretat pública, que no era prioritari en el debat nacional de les eleccions passades, dominarà l’escenari durant el 2006. Condicionarà la lluita política d’aquí en endavant.”

En aquest cas, tots i guanyarem.

 

Viva Rio

Més informació a la web de la campanya pel Sí

Anterior notícia sobre el referèndum en aquesta web