Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss

Adéu a les bombes de dispersió

L’1 d’agost de 2010 va entrar en vigor el Tractat Internacional de Prohibició de les bombes de dispersió, sis mesos després que s’assolissin les 30 ratificacions necessàries per fer-ho possible. Actualment, 110 països ja han ratificat el text i 13 més l’han signat i estan pendents de ratificar-lo.

Arribar fins aquí ha estat un procés relativament curt. Els dies 3 i 4 de desembre de 2008, representants de 94 països, entre els quals, l’Estat Espanyol, van signar a Oslo el Tractat Internacional per prohibir les bombes de dispersió. FundiPau, juntament amb les altres organitzacions de la societat civil, van valorar aquest moment com a històric i el consideren el pas més important que ha donat la comunitat internacional en matèria de desarmament en els darrers deu anys.

Ratificacions del Tractat

El Procés d’Oslo per a la prohibició de les bombes de dispersió va començar el febrer del 2007 i en aquest breu termini de temps s’ha assolit el tractat. A més, es tracta d’un bon text que conté la gran majoria de les peticions de la societat civil. El paper de lideratge d’alguns Governs, especialment el de Noruega, ha estat clau, però el procés no hagués estat possible sense una societat global compromesa que, arreu del món, el va impulsar i encoratjar.

FundiPau ha participat activament en aquest procés com a membre de la Cluster Munition Coalition, que aplega més de 250 organitzacions i entitats d’arreu del món.

Web de la Cluster Munition Coalition

Landmine & Cluster Munitions Monitor 
. Text de la Convenció sobre municions de dispersió en castellà, anglès i francès
. Notes de premsa
Póster ‘Prohibides les bombes de dispersió (pdf, 1,3 Mb).