Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
20/06/2006

Aturem el descontrol de les armes

Conferència sobre Armes Lleugeres de Nacions Unides
Nova York, 26 de Juny – 7 de Juliol 2006

Centenars d’ONG acudiran a Noya York a partir de la setmana que ve per tal de demanar als governs del món que prenguin mesures contundents per a posar control a la proliferació massiva i descontrolada de les armes lleugeres.

La Fundació per la Pau, ONG amb 23 anys de treball a favor d’una cultura de pau i membre de la Xarxa Internacional d’Acció sobre les Armes Lleugeres (IANSA), formarà part de la delegació de la societat civil present a la Conferència de Revisió de les Armes Lleugeres que, convocada per Nacions Unides, tindrà lloc a Nova York del 26 de Juny al 7 de Juliol.

Les Nacions Unides van celebrar la seva primera reunió sobre aquest problema fa cinc anys. En va sortir un Programa d’Acció que, ara, haurà de ser revisat. Centenars d’ONG exposaran les seves propostes, concretes i viables, per aturar aquesta epidèmia.

Hi ha 640 milions d’armes lleugeres al món: una arma per cada 10 habitants del planeta. Dues terceres parts d’aquestes armes es troben en mans de civils. Cada any es fabriquen 8 milions de noves armes. A més a més, entre 10 i 14 mil milions de munició nova es posa al mercat cada any, quantitat suficient per matar dues vegades cada persona.

Les armes circulen pels carrers de Londres, Manila o Johannesburg amb impunitat. Així, la proliferació de les armes lleugeres posa en perill la seguretat personal, minva el bon govern, facilita la violació dels drets humans i fa augmentar la pobresa.

Des de la Fundació per la Pau i el conjunt d’ONG i xarxes internacionals, pensem que ara és el moment d’aturar aquest descontrol. Cal aprofitar aquesta oportunitat. Si es malbarata, haurem d’esperar cinc anys més per posar solucions a aquesta veritable crisi global que és la proliferació de les armes lleugeres. Si no avancem, aquesta epidèmia s’haurà cobrat la vida de 1,8 milions de persones més.

Més informació:

. Fundació per la Pau: www.fundacioperlapau.org

. IANSA: www.iansa.org

. Informe 2006 “L’any per controlar la crisi de les armes” (pdf, 400 Kb):
www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/250506_informe_IANSA_catala.pdf

. Conferència:
www.un.org/events/smallarms2006/index.html