Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
22/06/2011

Cap a l’abolició de les armes nuclears

La Fundació per la Pau fa públic aquest informe en el marc del Dia Mundial d’Acció per l’abolició nuclear

Malgrat les manifestacions de suport a “un món lliure d’armes nuclears”, les principals potències nuclears han estat incapaces de comprometre’s amb un tractat per eliminar aquestes armes. La Campanya Internacional per l’Abolició de les armes Nuclears (ICAN) convoca un dia Mundial d’Acció per reclamar que s’avanci en aquest tema. La Fundació per la Pau se suma a la jornada amb la publicació d’un informe.

Descarrega’t l’informe en català
Descarrega’t l’informe en castellà

 

Nota de premsa – 22 de juny de 2011

CAP A L’ABOLICIÓ DE LES ARMES NUCLEARS

La Fundació per la Pau fa públic aquest informe en el marc del Dia Mundial d’Acció per l’abolició nuclear 

Dimecres, 22 de juny de 2011. El proper dissabte, 25 de juny, se celebra arreu del món el Dia Mundial d’Acció per l’abolició nuclear. Coincidint amb aquesta jornada, la Fundació per la Pau llença avui l’informe Cap a l’abolició de les armes nuclears, en català i en castellà.

L’informe presenta la Campanya Internacional per l’Abolició de les armes Nuclears (ICAN), analitza els arguments que s’esgrimeixen per defensar aquest armament i planteja quina seria la millor solució per posar fi al perill que suposa: una Convenció sobre armes nuclears. El document també inclou les aportacions de diferents persones a la Conferència de revisió del Tractat de No-Proliferació que es va fer el 2010 i deu arguments a favor d’una Convenció sobre armes nuclears.

Durant el Dia Mundial d’Acció, milers de persones participaran en 130 accions simultànies en 22 països com a resposta a la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que tindrà lloc a París del 29 al 30 de juny. Els líders dels EUA, Rússia, la Gran Bretanya, França i la Xina es reuneixen per discutir sobre seguretat nuclear.

L’objectiu de la convocatòria d’acció és captar l’atenció sobre la inacceptable lentitud del procés cap a l’abolició de les armes nuclears a nivell global, i aconseguir suport ciutadà i polític per a la  negociació d’un tractat de prohibició de les armes nuclears que sigui exhaustiu.

Segons les darreres xifres fetes públiques per l’Stockholm International Peace Research Institut (SIPRI), les vuit potències nuclears mundials disposen de més de 20.500 caps nuclears: els Estats Units, França, la Gran Bretanya, l’Índia, Israel, Pakistan, Rússia i la Xina.

Actualment, Rússia té 11.000 caps nuclears en els seus arsenals, dels quals, 2.427 de desplegats i els Estats Units, tenen 8.500 caps nuclears inclosos 2.150 de desplegats.

La Campanya Internacional per l’abolició de les armes nuclears assegura que malgrat les manifestacions de suport dels poders nuclears a “un món lliure d’armes nuclears”, han estat incapaços de comprometre’s amb un tractat per proscriure i eliminar aquestes armes.

S’han organitzat actes pel Dia Mundial d’Acció en ciutats com Melbourne, Hiroshima, el Caire, Abuja, Nova York, París, Berlín i Ginebra.