Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
25/02/2011

Cap al Tractat de Comerç d’Armes internacional

La Fundació per la Pau participa en la reunió preparatòria que se celebra a Nova York

Del 28 de febrer al 4 de març de 2011 se celebra a la seu de les NNUU de Nova York la segona reunió preparatòria de cara a la Conferència pel Tractat de Comerç d’Armes d’abast internacional. Aquest procés ha de culminar amb l’elaboració d’un tractat que reguli les transferències d’armes en funció de temes com el respecte als drets humans o el risc d’enfrontaments violents.

 

La fàcil accessibilitat a les armes i a les municions arreu del món han provocat i provoquen situacions de repressió, violacions de drets humans i abusos sobre la població civil de molts països i regions. Preocupats per aquesta situació, les organitzacions de la societat civil han sabut mobilitzar governs i parlamentaris per demanar una regulació global del comerç d’armes convencionals.

Així, l’any 2006, l’Assemblea General de les NNUU va adoptar una resolució sobre un Tractat de Comerç d’Armes. La resolució demananva als països que manifesteesin els seu punt de vista en l’informe de 2007 del Secretari General sobre aquest tema. Més de 100 països ho van fer. El 2008, un grup d’experts governamentals van fer un informe sobre el tema.

El 2009, un grup de treball obert va mantenir dues reunions sobre un Tractat de Comerç d’Armes, que permetia als estats participar en el debat. Es van dur a terme un total de 6 sessions.

A finals de 2009, l’Assamblea General va decidir convocar una Conferència pel Tractat de Comerç d’Armes el 2012 per elaborar un instrument legalment vinculant amb els estandards internacionals comuns més alts possibles per a la transferència d’armes convencionals.

L’Assemblea General també va indicar que les 4 sessions que quedaven per fer del Grup de treball obert es consideraríen com sessions del Comitè Preparatori (PrepCom) per aquesta conferència. La primera reunió va tenir lloc el juliol del 2010 i la segona és la que se celebra del 28 de febrer al 4 de març de 2011. 

En aquesta reunió hi participa la Fundació per la Pau