Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/11/2008

Comença el compte enrere per a la cimera d’Oslo

El proper 3 de desembre, començarà a Olso la cimera on s’ha de signar el Tractat Internacional per a la Prohibició de les Bombes de Dispersió. La Fundació per la Pau, juntament amb altres ONG, ha activat un comptador automàtic a la plana web amb el compte enrere fins l’inici de la trobada. I, si no ho has fet, encara et pots sumar al Tractat popular.

 

NOTA DE PREMSA – Diumenge, 2 de novembre de 2008

Comença el compte enrere per a la firma a Oslo del Tractat Internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió

Las ONG esperen que el President J.L. Rodríguez Zapatero assisteixi a l’acte protocol·lari el pròxim 3 de desembre

Quan només falta un mes perquè més de mig centenar de països estampin la seva signatura en el Tractat Internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió, la Fundació per la Pau, Greenpeace, Justicia i Pau i el Moviment per la Pau, han iniciat el compte enrere que finalitzarà el pròxim 3 de desembre. Aquest dia començarà a Oslo la cimera on se signarà el text amb els acords presos a la Conferència de Dublín del passat mes de maig. Aquest compte enrere quedarà simbòlicament representat en un comptador automàtic que estarà actiu en les respectives pàgines web de les organitzacions.

El passat mes de maig, 107 governs de tot el món van adoptar per consens un acord que prohibeix, a partir de l’entrada en vigor del Tractat, la fabricació, ús, possessió, venda i transferències de les bombes de dispersió que causen un dany inacceptable a la població civil. Una vegada signat a Oslo, el Tractat necessitarà la posterior ratificació d’un mínim de 30 estats per a la seva entrada en vigor.

Les organitzacions celebren que el govern espanyol, malgrat certes vacil·lacions en la Conferència de Dublín, hagi donat un pas ferm i convençut que el va dur, el passat mes de juliol, a aprovar una moratòria unilateral sobre ús, producció, emmagatzematge, compra i transferències d’aquest tipus d’explosius. L’acord, que va ser presentat al Parlament per la Ministra Carme Chacón, contempla uns terminis i compromisos que, si es respecten, situaria el govern espanyol entre els països capdavanters a complir i implementar aquest procés, fins i tot abans d’haver-lo signat i ratificat formalment.

En sintonia amb aquests compromisos, les organitzacions esperen que sigui el propi President del govern, José Luís Rodríguez Zapatero, qui acudeixi a la capital noruega el pròxim 3 de desembre i que corrobori amb la seva signatura el compromís del govern espanyol en aquest procés de creació d’un nou règim internacional en matèria de desarmament.

La Coalició Internacional contra les bombes de dispersió (CMC en les seves sigles en anglès) està desplegant una intensa activitat aquests últims mesos. Així, fins la cimera d’Oslo, s’estan realitzant diverses Conferències regionals amb la intenció d’aconseguir que el màxim nombre de països estiguin presents a la capital noruega. Aquest és l’objectiu de les Conferències regionals de Sofia, Bulgària, Uganda i Laos i d’altres que es faran, com la prevista a Equador o al Líban.

Les bombes de dispersió són grans contenidors que, quan es llencen, dispersen desenes o centenars de submunicions. Aquestes, que a primera vista poden semblar simples llaunes de refrescs, són en realitat càrregues explosives que queden espargides per àmplies zones, en molts casos habitades per població civil. De fet, el 98% de les víctimes que produeixen aquests artefactes són civils. Per tant estem davant d’un Tractat que, sense cap dubte, marcarà un avanç en la defensa i vigència del dret internacional humanitari

Nota de premsa en castellà