Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss

Consolidar la pau al País Basc

Fa més d’una dècada, la situació al País Basc era molt preocupant.
 
La violència estava molt present: ETA tornava a atemptar amb força i el nivell d’assassinats, d’extorsions i de violència al carrer enterrava els intents de cercar una sortida de pau.
 
El clima polític va esdevenir irrespirable: manca total de comunicació entre famílies polítiques, ponts de diàleg trencats, bronca constant, aprofitament del tema basc per a interessos electoralistes, etc.
 
A més, les respostes per part del Govern espanyol i la justícia, massa sovint van caure, amb l’excusa de lluitar contra el terrorisme, en una onada d’il•legalitzacions que limitava drets i llibertats.
 
En aquell context tant dur, les poques veus de pau al País Basc van quedar aïllades i invisibilitzades. Per això, des de la Fundació per la Pau (FundiPau) vam optar, més que mai, per a donar-los suport i fer d’altaveu de les seves iniciatives i proclames. Era el mínim que podíem fer.
 
Ningú hagués pensat que, avui, seríem on som: cap atemptat, una esquerra abertzale que rebutja la via armada i que torna a participar en les institucions, una ETA que ha dit que plega, uns presos que assumeixen el nou context.
 
Tots els actors han d’acabar de fer més passes i consolidar-les. Per començar, ETA, que demà farà un anunci important. Però també el Govern espanyol que sembla no haver-se adonat del nou context i, des de l’immobilisme, es nega a fer cap pas: entre ells, posar fi a la dispersió dels presos d’ETA. Perquè cal apuntalar el procés de pau: facilitar un final ordenat que suposi enterrar definitivament la violència i, així, permetre construir una nova etapa, on la pau, el diàleg i la confrontació política democràtica esdevinguin normalitat.
 
Ara, a través del nostre director, Jordi Armadans, participem en la Comissió per a impulsar el procés de pau. Una petita aportació en la ja llarga trajectòria de la nostra entitat d’apostar per la pau al País Basc.

Fes un comentari

*