Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
23/10/2007

Darrera oportunitat per a una llei d’armes transparent

El govern central es resisteix a donar l’impuls definitiu a una llei que garanteixi la transparència en el comerç d’armes. Amnistia Internacional, Greenpeace, Intermón Oxfam i la Fundació per la Pau envien una carta per via d’urgència a José Luís Rodríguez Zapatero on li demanen que compleixi els seus compromisos.

Carta de les ONG al President del Govern central (pdf, 150 Kb)

Actúa: fes clic per una llei d’armes transparent

 

NOTA DE PREMSA – 23 d’octubre de 2007

El Govern central es resisteix a donar l’impuls definitiu a una llei que garanteixi la transparència en el comerç d’armes

Amnistia Internacional, Intermon Oxfam, Greenpeace i la Fundació per la Pau envien una carta oberta al president del Govern central per via d’urgència

Madrid.- El Govern central i el Grup Parlamentari Socialista s’estan resistint a donar suport al Congrés a un text que garanteixi la transparència en el comerç espanyol d’armes, en contra del compromís anunciat pel president, José Luís Rodríguez Zapatero en el debat sobre l’Estat de la Nació d’“encoratjar i impulsar” una llei d’armes que aturi la manca de control en les exportacions espanyoles.

El passat 13 de setembre, Amnistia Internacional, Intermón Oxfam i Greenpeace van demanar als grups parlamentaris –especialment al socialista, que ostenta la presidència, de la Comissió de Defensa i n’és el grup majoritari– que desbloquegés i agilitzés al màxim el tràmit de la llei de manera que es pogués aprovar abans del final del curs parlamentari, previst pel desembre.

A dia d’avui, aquesta Comissió de Defensa no s’ha convocat amb aquesta finalitat i el temps per a la tramitació de la llei d’armes s’esgotarà d’aquí a pocs dies.

Les organitzacions han denunciat en nombroses ocasions que el text de la llei que es debat al Congrés, no compta amb les mesures necessàries per garantir que el govern central informa amb detall de les armes que s’exporten, per tant, si no es modifica en el tràmit parlamentari seguirà sent impossible saber què s’està venent i a qui. A més, es continuarà permetent vendre armes a països que violen greument els drets humans, que pateixen conflictes o que estan sumits en la pobresa.

El principal problema és que, amb el projecte de llei que tenen els diputats sobre la taula, el comerç d’armes seguirà sent obscurantista, perquè no es regula l’obligació de donar detalls sobre cada producte que s’exporta, tal i com si que ho fan països com els EEUU i el Regne Unit, entre d’altres.

Davant un termini que s’esgota, les organitzacions han tramès per via d’urgència una carta oberta al president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, on manifesten el seu profund malestar per aquesta situació i li exigeixen complir amb els compromisos adquirits.

Adjunta: Carta oberta al president del Govern central de Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya, Ariane Arpa, directora d’Intermón Oxfam, Juan López de Uralde, director de Greenpeace, i Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org