Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
24/05/2012

Dia Internacional de les Dones per la pau i el desarmament

El 24 de maig es commemora la tasca de milions de dones en la construcció de la pau i l’eradicació de la violència

La presència de dones en els exèrcits és molt minoritària, en canvi, són elles qui pateixen les pitjors conseqüències de les guerres. En els conflictes actuals, fins al 90 % dels ferits són civils i d’aquests, la majoria són dones i nens. Davant d’això, moltes dones i col·lectius treballen de forma incansable per la pau i el desarmament de les seves comunitats i països. La Fundació per la Pau recull algunes iniciatives que evidencien aquesta tasca.

Campanyes internacionals

Campanya Internacional per Aturar les Violacions i la Violència de Gènere en els Conflictes
Organitzada per les dones guardonades amb el Premi Nobel de la Pau que formen part del grup Nobel Women's Intiative, juntament amb l’Advisory Commitee, un grup de 25 organitzacions que treballen en els àmbits internacional, regional i comunitari per aturar la violació en els conflictes. 

Campanya de la Cinta Blanca (White Ribbon Campaign)
Aquesta campanya treballa des de 1991 per posar fi a la violència contra les dones. Està present en més de 55 països on es duen a terme activitats d’educació per a la igualtat i per l’eradicació de la violència de gènere.

Planes web

La plana web de les Nacions Unides Dones explica l’especial vulnerabilitat de les dones i els infants en els conflictes armats i detalla les resolucions de les NNUU per tal de protegir-les. 

La xarxa d’ONG IANSA Dones informa del seu suport a una declaració emesa per l’Aliança mundial per la prevenció dels conflictes armats sobre la millora de la seguretat de les dones en zones de conflicte.

Aquests dos estudis evidencien la violència que pateixen les dones, en conflictes armats o en entorns de violència:

Carga Global de la Violencia Armada. Geneva Declaration.

Feminicide, a global problem. Small Arms Survey.

Altres propostes

La web TiCambia, de recursos didàctics, ens convida a descobrir La pau que construeixen les dones .

El llibre 1325 mujeres tejiendo la paz és un projecte que vol difondre el paper de les dones en la construcció de la pau. Fa referència a la Resolució 1325 aprovada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides l’any 2000.

L'organització Peace Direct proposa el vídeo Pray the devil back to hell. Es tracta d’una història real que destaca la fortalesa i la perseverança de les dones de Libèria que han plantat cara per posar fi a la violència que ha malmès el seu país. És una narració inspiradora de com l’activisme pot canviar la història dels països.

El Nobel de la Pau

Tot i la destacada tasca de moltes dones en el treball per la pau, només 14 han estat guardonades amb el Premi Nobel de la Pau.

Video sobre les tres guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2011: la Presidenta de Libèria,  Ellen Johnson Sirleaf, l’activista liberiana Leymah Gbowee i l’activista del Iemen Tawakkol Karman.