Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
17/03/2011

Diguem Prou

Concentració a Barcelona en defensa de la democràcia i contra el racisme i la xenofòbia

El proper dissabte, 19 de març, Sos Racisme, amb el suport de centenars de persones i entitats, entre les quals la Fundació per la Pau, ha convocat una mobilització per protestar contra la retallada de drets i llibertats i per la construcció d’una societat justa i diversa. La concentració es farà de les 17.00 a les 22.00 al Passeig de Lluís Companys amb Arc de Triomf de Barcelona.

Web de Diguem Prou

L’acte començarà a les 17.00 amb actuacions infantils perquè els més petits també puguin participar de la jornada. A partir de les 18h s’iniciarà l’acte central, on es comptarà amb la participació de personalitats del món de la cultura, l’espectacle i l’acadèmia, així com els representants de les principals entitats i moviments socials de Catalunya. Les intervencions es combinaran amb actuacions musicals amb contingut crític social. Es finalitzarà l’acte amb un concert festiu de cloenda.

Manifest
Estem assistint, d’un temps ençà, a un increment descarat del racisme a tots el àmbits socials, polítics i legislatius, que pot arribar a tenir unes conseqüències gravíssimes pel que fa a la retallada de drets i llibertats, i, molt especialment, com a atac directe als drets humans i al mateix sistema democràtic.

En un context de crisi econòmica que crea incertesa en la societat, la utilització interessada del missatge de la por i de la inseguretat està fent la ciutadania cada cop més permissiva davant una retallada sense precedents dels nostres drets i de les nostres llibertats.

Les vulneracions de drets es donen a tots els nivells:

A nivell europeu, amb l’aprovació de la Directiva de la Vergonya i l’expulsió de ciutadans i ciutadanes romaneses únicament pel fet de ser gitanes.

A l’Estat Espanyol, on mantenim centres de retenció i expulsió de persones que no han comès cap delicte, que anomenen Centres d’Internament per a estrangers (CIES) i que no són altra cosa que una versió light dels camps de concentració –i a Barcelona en tenim un, amagat a la Zona Franca.

A Catalunya, on som pioners de les mesures encaminades a criminalitzar la immigració com les normatives que mesuren les penes segons la nacionalitat de l’infractor. I no seria d’estranyar que tinguéssim l’ingrat privilegi d’exportar, a la resta de l’Estat, l’experiència del primer partit feixista i xenòfob de la democràcia postfranquista.

I a molts municipis, on malauradament es pateix el discurs inflamat i irresponsable de determinats líders d’opinió i partits polítics que estan dividint el veïnatge. Quin tipus de societat i de democràcia estem construint, si l’exclusió és la base de les polítiques dels que ens governen?

Constatem amb consternació que en el nostre país està prenent forma i guanyant seguidors el monstre de la intolerància.
Si continuem abonant el discurs de la por i de la inseguretat, si continuem estigmatitzant una part de la població a causa del seu origen, forçosament acabarem repetint un dels capítols més nefastos del passat europeu i constatarem, una vegada més, que el racisme mata.

Ara és el moment de trencar aquest silenci còmplice davant la vulneració de drets.

Ara és el moment de recordar aquella Europa que es va alçar per dir MAI MÉS!

Ara, que encara hi som a temps, és el moment de rebutjar discursos excloents i de construir una societat basada en la igualtat de drets i d’oportunitats per a tothom que asseguri la convivència i el bon veïnatge entre totes les persones.

Ara no és moment de vacil·lacions ni de mitges tintes; ara no és moment de mirar, amb els braços plegats, com es van deteriorant la democràcia i la convivència.
Tant culpable com el xenòfob, és la persona que mira cap a una altra banda davant l’acció del racista.

I és per això que SOS Racisme fem una crida el proper 19 de març a tota la ciutadania catalana per manifestar el nostre rebuig a la situació actual; per fer palès que apostem per una societat justa i inclusiva, per la igualtat de drets i d’oportunitats; perquè volem viure i conviure en plena harmonia. En definitiva, per una plena i real democràcia.