Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
21/05/2007

Digues no a les bombes de dispersió

Coincidint amb la celebració a Lima de la conferència internacional sobre les bombes de dispersió, la Fundació per la Pau, posa en marxa una ciberacció per convidar els ciutadans a demanar al President del Govern Espanyol que prohibeixi l’ús, la fabricació i l’emmagatzematge d’aquest tipus de bombes.

Envia un correu electrònic a Zapatero

Nota de premsa – 21 de maig de 2007

COMENÇA LA CONFERÈNCIA DE LIMA SOBRE LES BOMBES DE DISPERSIÓ

La Fundació per la Pau posa en marxa una ciberacció per demanar al Govern Espanyol la prohibició d’aquestes bombes

Del 23 al 25 de maig, més de 70 països es reuniran a la capital del Perú, Lima, per fer avançar el procés internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió. El procés es va iniciar el passat mes de febrer a Oslo, on 46 països van signar una declaració en què es comprometen a crear un tractat internacional que reguli aquestes bombes a partir de l’any 2008. La Fundació per la Pau demana al Govern Espanyol, un dels països signants de l’acord i presents a la conferència de Lima, que tingui una implicació activa en aquesta cimera i que n’assumeixi els compromisos.

Ciberacció: Digues no a les bombes de dispersió

Coincidint amb la celebració de la Conferència de Lima, la Fundació per la Pau, posa en marxa una ciberacció en què convida els ciutadans a què s’adrecin al President del Govern Espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, per demanar-li que prohibeixi l’ús, la fabricació i l’emmagatzematge de les bombes de dispersió, també conegudes com bombes Žcluster. Amb aquesta acció la Fundació per la Pau vol aconseguir el màxim nombre possible d’adhesions per exercir una major pressió ciutadana sobre l’Executiu. Per accedir a la ciberacció:

http://www.fundacioperlapau.org/campanyes/dispersio/ciberaccio_dispersio.php

L’Estat Espanyol és un dels fabricants d’aquest tipus d’armes que violen el Dret Internacional Humanitari. A més, l’exèrcit espanyol disposa i utilitza aquest tipus d’armament i, segons el propi Ministeri de Defensa “les capacitats militars que proporcionen aquestes municions són necessàries pel manteniment de l’operativitat de les Forces Armades” i, per tant, “no es considera convenient la prohibició de la seva fabricació”.

Prèviament a l’inici de la conferència governamental de Lima, la Cluster Munition Coalition, de la qual és membre la Fundació per la Pau, organitza demà dimarts, 22 de maig, un Fòrum Regional de la Societat Civil on es faran debats i conferències sobre l’abast i repercussions de les bombes de dispersió. La Premi Nobel de la Pau, Jody Willians, participarà en aquest Fòrum alternatiu.

La trobada de Lima representa la segona etapa del procés de negociació contra els perjudicis humanitaris causats per les bombes de dispersió. Conseqüentment, els diferents governs han de passar de les declaracions a l’acció, assumint compromisos concrets per poder avançar en el procés de creació d’un nou instrument internacional legalment vinculant que, de forma efectiva, abordi la problemàtica que representa l’ús d’aquestes bombes per a la població civil.

Les bombes de dispersió són com uns contenidors de municions que una vegada llançades s’obren i deixen caure centenars de càrregues explosives que queden escampades per zones molt àmplies, en molts casos habitades per població civil. Teòricament, les càrregues han d’explotar quan arriben a terra, però sovint això no passa i queden actives com si fossin mines antipersona, fins que algú topa amb elles i es produeix l’explosió. Aquest fet fa que continuïn provocant un gran nombre de morts i ferits molt temps després de que s’acabi un conflicte i impedeixen que la població de la zona afectada pugui recuperar els seus cultius i la seva mobilitat.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org