Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
20/10/2005

Diumenge, Brasil decidirà si vol prohibir les armes de foc

El 23 d’octubre de 2005, els brasilers votaran en un referèndum per tal de decidir si la venda d’armes i municions s’han de prohibir de forma radical. Aquest és un dels esdeveniments més significatius que hagi existit mai en el camp del control de les armes de foc.

Serà la primera vegada al món que un país hagi supeditat les seves lleis nacionals d’armes al vot popular. Brasil pateix el major nombre d’homicidis per armes al món i és el major productor d’armes de llatinoamèrica. Al Brasil:

. Algú mor per una ferida de bala cada 15 minuts.
. Hi ha hagut més persones assassinades per les armes en la darrera dècada que en qualsevol país del món, incloso països en guerra.
. Les armes de foc maten més gent que els accidents de trànsit.
· Les ferides per armes de foc són la causa principal de mort d’homes joves d’entre 15 i 24 anys.


Les reformes per aconseguir una legislació d’armes més forta al Brasil ja ha demostrat resultats prometedors: al 2004, el primer any després de la instroducció de noves lleis que prohibien portar armes, restringien dràsticament la venda i disminuia el nombre d’armes que ja estaven en circulació, les morts per armes van disminuir en un 8%. Es van salvar 3.234 vides respecte l’any anterior. Aquesta és la primera disminució de morts per armes al Brasil en tretze anys.

Per als membres d’IANSA al Brasil, el referèndum és una gran oportunitat i la culminaciói d’anys de campanya. Si el referèndum té èxit, proveirà proves irregutables de que la població civil no vol armes a casa seva, als seus carrers, escoles i espais públics. Reforçarà el moviment en favor del control d’armes a d’altres països de Llatinoamèrica plagats de violència armada i donarà suport als esforços per controlar la possessió privada d’armes a nivell internacional.Per aquestes raons, el referèndum brasiler ofereix una oportunitat estratègica clau per avançar en la campanya internacional contra les armes lleugeres.

Més informació a la web de la campanya pel sí (en portuguès)

Full de preguntes freqüents sobre el referèndum (en castellà, pdf 130 kb)