Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
13/02/2008

El futur del Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes,

El govern espanyol participa en el debat

Les converses que es duen a terme aquesta setmana a les Nacions Unides suposen la possibilitat d’un avanç històric sobre el control d’armes convencionals, segons han manifestat els responsables de la campanya Armes sota Control.

Els 28 delegats dels cinc continents que integren el Grup d’Experts Governamentals sobre armes petites es reuneixen a Nova York pels primers debats sobre el Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes.

Els diversos centenars d’organitzacions no governamentals que han participat en la campanya Armes sota Control persegueixen activament des de 2003 l’adopció d’un tractat que prohibeixi la transferència d’armes que agreugen els conflictes, la pobresa i els abusos greus contra els drets humans.

Si bé el 80 per cent dels Estats dóna suport, en línies generals, a aquestes metes, alguns governs escèptics addueixen l’argument erroni que un tractat així impediria la transferència responsable d’armes destinades a la legítima defensa o a tasques de control policial o de manteniment de la pau.

Fins ara, ha existit en l’àmbit internacional un fort impuls a favor d’un tractat sobre el comerç d’armes. El 2006 l’ONU va decidir, per una majoria aclaparadora, començar la redacció del tractat, i el 2007 un centenar d’Estats –una xifra més de deu vegades superior a l’habitual– van respondre a la consulta del secretari general.

A més, tant en els actes de la campanya Armes Sota Control com en la Consulta Popular Global destinada a exigir mesures més estrictes de control sobre el comerç internacional d’armes convencionals hi han participat gent tan diversa com caps militars, agents policials, professionals de la salut, parlamentaris, dirigents comunitaris, treballadors de drets humans, personalitats, grups religiosos i persones que s’han vist obligades a fugir de la violència.

Consuelo López-Zuriaga, responsable de la campanya Armes sota Control d’Intermón Oxfam, ha manifestat que “les converses sobre el control de les armes a l’ONU no han de fracassar. Cada dia la violència armada causa la mort a un miler de persones i destrossa la vida de molts milers més. És fonamental que fem tot el que estigui al nostre abast per reduir aquestes xifres. A aquests experts governamentals se’ls presenta una ocasió sense precedents per ajudar a impedir la violència armada”.

Segons Mónica Costa, responsable de la campanya Armes sota Control d’Amnistia Internacional: “Diàriament documentem flagrants abusos contra els drets humans i crims de guerra perpetrats com a conseqüència del comerç irresponsable d’armes convencionals, com les armes petites. Aquest tractat és urgent, però només serà efectiu si exigeix als governs que prohibeixin la transferència d’armes quan existeixi el perill evident que s’utilitzin per cometre violacions greus del dret internacional humanitari i de les normes internacionals de drets humans”.

Eugeni Barquero, responsable de Campanyes de la Fundació per la Pau (IANSA a Espanya) afirma: “Aquest tractat permetrà pujar un altre graó en la cooperació global. El comerç incontrolat d’armes petites i munició aniquila vides humanes i obstaculitza greument el desenvolupament sostenible. Els experts governamentals haurien de tenir en compte tots els aspectes d’aquest comerç, des de la producció fins a les transaccions amb intermediaris, des del trànsit fins a la logística”.

Espanya participa en els debats

Espanya és un dels països que forma part del Grup d’Experts Governamentals. La Llei de Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús aprovada al desembre de 2007 per les Corts Generals inclou una disposició que assenyala que el Govern espanyol mantindrà una posició activa a favor de l’elaboració d’un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes “eficaç i jurídicament vinculant”.

Les organitzacions que formen part de la Campanya Armes Sota Control a Espanya han sol•licitat al Govern que mantingui la posició dels últims anys de suport a aquest important tractat i que en el marc del Grup d’Experts Governamentals, Espanya doni suport l’elaboració d’un instrument realment eficaç.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org