Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
11/07/2006

El govern incompleix compromís de transparència en R+D militar

NOTA DE PREMSA – 11 de juliol de 2006

 

S’incompleix un mandat del Congrés dels Diputats

El govern no vol explicar perquè 1 de cada 4 euros
a R+D s’han dedicat a despesa militar

El Govern espanyol es va comprometre a elaborar un informe sobre els programes de R+D+i del Govern, especificant-ne els que són de caràcter militar i civil. Aquest informe havia de ser enviat al Parlament en el primer semestre de l’any 2006, fet que encara no s’ha produït.

La Fundació per la Pau i la Campanya “Per la Pau: prou investigació militar” volen denunciar la nul·la voluntat política del govern socialista en portar a terme un compromís adquirit en seu parlamentària i que va comptar amb 335 vots a favor i tres abstencions del conjunt de diputats i diputades.

Tot això va ser acordat en la disposició addicional 77 de la Llei 30/2005 de 29 de desembre dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2006. Aquesta disposició contemplava que el Govern, a través de la Comissió Interministerial de Ciència i Tecnologia (CIMCYT) i amb la participació d’especialistes independents en la matèria, elaborés un Informe a lliurar al Parlament abans de l’estiu del 2006.

Com ja venim denunciant, abans amb els governs del Partit Popular i ara amb el govern del PSOE, se’ns presenta com a inversió en R+D partides que estrictament es dediquen a recerca amb finalitats militars. En concret, el Pressupost per a 2006, va significar un augment de la despesa de R+D militar en un 27% (1.648 milions d’euros en total) la qual cosa significa tres vegada més que la quantitat dedicada a recerca bàsica. Això significa que, segons el darrer Informe de l’OCDE, l’Estat espanyol és el membre de la Unió Europea -i el segon estat desenvolupat, superat només pels EUA– que més esforç dedica, en percentatge del PIB, a R+D militar.

Des de la Campanya “Per la Pau: prou investigació militar, impulsada per la Fundació per la Pau, i participada per més de 40 col·lectius i ONGs d’arreu de l’Estat, volem posar de relleu, una vegada més, l’incompliment de la promesa electoral del PSOE de “reubicar les corresponents despeses militars destinades a la fabricació d’armament en el lloc adequat”. A aquest incompliment, cal afegir ara, el menyspreu per l’expressió de la sobirania popular representada al Parlament, en no crear la Comissió d’Estudi per avaluar, especificar i ser més transparents en la despesa dedicada a R+D.