Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
09/11/2005

El ‘Mouvement de la Paix’ valora la situació a França

A continuació reproduim la carta que el Mouvement de la Paix de França a fet pública i que va dirigida al President de la República francesa tot fent referència als fets que aquestes nits estan passant als barris marginals de les ciutats franceses.

Original en francès

 

Declaració del Mouvement de la Paix
Saint-Ouen, 8 de novembre de 2005

Carta oberta al President de la República
Restaurar lŽordre a través del respecte, la dignitat i el diàleg. Treballar pel desenvolupament humà en lloc de la repressió!

La violència comesa al llarg dels darrers dies en diverses localitats franceses, no sense connexions amb les provocacions del Secretari de Vivenda, ha produït preocupació i indignació. Dins del Mouvement de la Paix, moviment per a una cultura de pau, compartim aquest sentiment i no podem acceptar aquesta violència. És encara menys justificada perquè es dirigeix a persones que es troben en situacions molt apurades i contra locals socials on homes i dones treballen enèrgicament per lŽeducació, la col.locació laboral, el transport i la resta de components bàsics del desenvolupament i del teixit social.

Aquests esdeveniments fan patent que la repressió (lŽúnica solució oferta pel Ministre dŽInterior) és un fracàs. Demostren el fracàs de la nostra societat per aconseguir els objectius republicans dŽigualtat, llibertat i fraternitat. Fan veure que el menyspreu, lŽarbitrarietat i la injustícia no constitueixen una bona política pública, sino que porten a punts morts on la violència emergeix. El Sr. De Villepin va proposar mesures, però: lŽaprenentatge dŽun ofici des dels 14 anys, no pot fer front al gran nombre de dificultats que la joventut experimenta.

LŽaugment de la inseguretat, juntament amb una societat que sobrevalora els diners, ha generat aquestes situacions dŽapartheid social. Més de 10 milions de pobres, barris on lŽatur afecta a totes les famílies i a més del 30% de la gent jove, escoles sobrecarregades, habitatges no saludables: la gent es troba en una situació desesperada, però actua junta, com a antídot. Les associacions, els representants electes, els treballadors socials, els serveis públics, els habitants i els comerciants teixeixen cada dia aquests vincles socials, vincles sense els quals la violència regnaria de forma total.

La construcció dŽaquest teixit social sŽha de reforçar donant mitjans reals als barris i als seus habitants. Hem de treballar en un projecte genuí de desenvolupament humà perquè tothom tingui accès al treball, a la cultura, a una vivenda i a la salut. I també per aconseguir la ciutadania i el vot pels estrangers. Hem de fer fora sense cap compassió al llast del racisme i les discriminacions.

Cultivar la pau a les nostres ciutats i als nostres veïnats significa multiplicar els llocs de diàleg, les interaccions socials i la ciutadania entre totes i cadascuna de les persones. I també significa construir un veritable canvi que porti, al final, a que predominin el respecte, la dignitat, la justícia i els drets per a tothom.

Les partides del Pressupost de lŽEstat del 2006 que actualment sŽestà discutint van, malauradament, en la direcció oposada: retallada de serveis públics i reducció del pressupost de les comunitats locals. Com que les associacions dŽeducació popular tenen importants responsabilitats en la integració social, en lŽoci i en la cultura, una disminució dels seus recursos pot posar en perill la seva missió. Al mateix temps, el pressupost de Defensa està previst que augmenti un 3,4%, sent per tant de 47,8 billions dŽeuros. La meitat dŽaquests serà per a construir noves armes (incloentŽhi armes nuclears). En canvi, al Departament de Vivenda només es destinaran 7 bilions dŽeuros.

Com podem acceptar que la petició de diàleg sigui resposta per “nous míssils”? La construcció de la pau és molt més difícil que fer la guerra, però és lŽúnica opció acceptable des dŽun punt de vista humà, social i econòmic.

La pau no és ni lŽabsència de conflictes ni la incapacitat de fer la guerra. Requereix la intenció de renunciar a la força armada, perquè altres solucions són més eficients i duren més en el temps. Sembla que als líders polítics els falta imaginació, ja que estan jugant al perillós joc de lŽodi i la divisió.

Uns dies abans del seu Congrès, el Mouvement de la Paix, que sŽha compromès a “cultivar la pau des del barri fins al món sencer” fa una crida al President de la República perquè convoqui una conferència nacional que reuneixi a tota la gent implicada per tal de posar en pràctica a tot arreu i per a tothom els valors republicans dŽigualtat, llibertat i fraternitat.