Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
27/07/2012

El tractat que no ha pogut ser

Acaba sense acord la Conferència de les Nacions Unides per al Tractat sobre Comerç d'Armes

Després d'un mes de negociacions, inclosa una intensa setmana final, amb dos esborranys presentats, els delegats dels 193 països de les Nacions Unides no s'han posat d'acord per aprovar un Tractat sobre Comerç d'Armes. 

Al final, la negativa de Xina, Rússia i Estats Units -demanaven més temps per a poder valorar i negociar el text- ha pesat molt.

El President de la Conferència, Roberto García Moritan, ha demanat excuses per no haver pogut posar fi amb èxit la conferència i ha agraït a tothom el seu esforç, també a les ONG.

Ara, resten moltes incerteses sobre com pot continuar el procés, però una cosa és clara: des de la Fundació per la Pau i des de la Campanya internacional, continuarem treballant perquè les armes estiguin sota control.

Nota se prensa en castellano – 27 de julio de 2012

Nota de premsa – 27 de juliol de 2012

La batalla pel Tractat sobre Comerç d’Armes continua, mentre els governs opten per ajornar l’acord final

La manca de coratge polític dels principals jugadors, responsables del retard de les negociacions

Nova York. La lluita per posar fi al comerç il·legal i irresponsable d’armes continua, després que els delegats a les Nacions Unides han fracassat a l’hora d’arribar al consens i acordar un Tractat sobre el Comerç d’Armes, afirmen les ONG. La coalició Armes Sota Control afirma que la manca d’acord en el text final ha estat decebedor però no és el final de la història.

Asseguren que malgrat la manca d’acord, l’impuls d’aquests dies s’ha de recollir per assolir un tractat internacional i legalment vinculant que posi el comerç d’armes sota control. Ara, els governs, tenen una segona oportunitat per fer que el Tractat sigui una realitat portant el text a l’Assemblea General, a la tardor.

Un grup de més de 90 països han fet una declaració conjunta, llegida per Mèxic, dient que “estan determinats a garantir un Tractat sobre Comerç d’Armes al més aviat possible. Un que permeti un món més segur, pel bé de tota la humanitat.”

Durant tot el mes hi ha hagut una majoria de suport pel Tractat sobre Comerç d’Armes, per incloure totes les armes convencionals incloses les municions, i perquè es basés en les estrictes regles internacionals dels drets humans i del dret humanitari. En les hores finals de les negociacions, el consens ha estat bloquejat procedimentalment pels Estats Units, Rússia, la República Democràtica de Corea, Cuba i Veneçuela, tots ells demanant més temps.

Ara, l’Assemblea General ha d’actuar amb rapidesa per millorar el text i establir un procés per aconseguir un acord.

Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau

“És decebedor constatar la manca de responsabilitat d’alguns Governs en permetre que continuïi la proliferació i descontrol de les armes, amb les terribles conseqüències en pèrdua de vides humanes que provoca.

Però des de la societat civil hem de ser capaços de contrarestar aquesta manca de responsabilitat i tornar a impulsar una dinàmica positiva que permeti aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes. Hem començat una dinàmica que ja no té aturardor. Estic plenament convençut que en un període 5 anys tindrem un Tractat.”

Jeff Abramson, director of del Secretariat d’Armes Sota Control, assegura

“Hem estat lluitant més de 10 anys per un Tractat sobre Comerç d’Armes sòlid i la lluita continua. No abandonarem, fins que un nou i fort tractat sigui una realitat. El fet de no haver aconseguit el consens en aquesta conferència es, per descomptat, un greu contratemps, però la gran majoria de països s’han mostrat disposats a arribar un acord per evitar la venda d’armes a violadors dels drets humans. Ara només han d’aclarir el detall de com es farà.”

La coordinadora d’Oxfam d’Armes Sota Control, Anna Macdonald, afirma

“Els països clau han rebaixat les expectatives i han deixat la resta del món decebut. Avui era el dia per tenir coratge polític, no per retards i rebaixes. Més de 50.000 persones han mort a causa de la violència armada durant aquest mes de negociacions. El comerç d’armes fora de control, ha de ser i serà, aturat.”

“La majoria de governs del món han estat d’acord en que necessitem normes dures basades en els drets humans i el dret internacional humanitari, per posar el comerç d’armes sota control. Avui han fet una declaració confirmant el seu intent de veure un tractat fet realitat. “No és una qüestió de si es farà, sinó de quan es farà. Continuarem fent campanya per garantir un tractat que salvi vides.”

Brian Wood, coordinador d’Armes Sota Control a Amnistia Internacional

“Uns quants països poderosos, pocs, la Xina, Rússia i els Estats Units, no han sabut estar a l’alçada de les seves responsabilitats. Aquest retard és una oportunitat perduda per posar fi al sofriment humà causat pel comerç d’armes descontrolat.”

Hem estat a tocar d’un  acord històric i una majoria de governs a tot el món encara volen veure un Tractat sobre Comerç d’Armes robust que protegeixi els drets humans. Confiem que si aquests governs mantenen la pressió, encara es pot assolir un acord sòlid a l’Assemblea General, a finals d’any.”