Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/05/2009

Els governs han de fer un esforç perquè el Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió sigui efectiu

Des d’avui i fins el 4 de juny se celebra en més de 50 països d’arreu del món la Setmana Mundial d’Acció Contra les Bombes de Dispersió, organitzada per la xarxa internacional Cluster Munition Coalition (CMC). El suport internacional al Tractat de Prohibició que es va adoptar ara fa un any ha crescut, però cal un nou esforç dels governs per aconseguir un major consens i efectivitat del text.

Coincidint amb les mobilitzacions que es duen a terme aquests dies, la Fundació per la Pau llança l’informe “El Procés d’Oslo. La campanya internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió”. Aquest informe, redactat per l’investigador Javier Alcalde, detalla els antecedents i el procés que en poc més de dos anys ha portat a l’aprovació d’un tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió.

L’estudi recull el desenvolupament del procés des de la seva gènesi, impulsat pel govern de Noruega, fins a la signatura del tractat a la Conferència d’Oslo el desembre de 2008. També explica la creació i la tasca feta per la xarxa internacional d’ONG que ha impulsat la campanya, la Cluster Munition Coalition (CMC) de la qual la Fundació per la Pau n’és membre, així com els diferents esculls i resistències que es van haver de superar per arribar al redactat final del tractat.

Durant aquesta Setmana Mundial d’Acció, en aquells països que encara no han signat el Tractat, les accions s’encaminaran a demanar als responsables polítics que subscriguin el text. A través d’una acció per Internet es demanarà també als ciutadans que enviïn cartes a cinc governs per demanar-los que se sumin al Tractat. Fent un sol clic aquí, s’enviaran cartes a representants de Brasil, Cambodja, Iraq, Nigèria i Sèrbia. També es demana als ciutadans i ciutadanes que signin el Tractat Ciutadà
.

La Convenció sobre Bombes de Dispersió es va adoptar a Dublín, Irlanda, el 30 de maig de 2008. Prohibeix l’ús, la producció i la transferència de les bombes de dispersió; requereix la destrucció, en un període de vuit anys, de les que es tinguin emmagatzemades; la neteja de les terres afectades en un període de deu anys, i l’assistència a les víctimes. Un total de 96 països han firmat la Convenció i, d’aquests, set l’han ratificat. Perquè entri en vigor el text, calen 30 ratificacions.

L’Estat espanyol va signar el Tractat el 3 de desembre de 2008 i va decidir ratificar-lo en l’acord parlamentari el dia 18 de maig de 2009, que es farà efectiu abans d’acabar el mes de juny. A més, ha estat el primer país a completar la destrucció de les seves municions de dispersió emmagatzemades, el març del 2009.

Per consultar l’informe “El Procés d’Oslo” en PDF ho podeu fer aquí. Si el voleu rebre en paper, el podeu demanar a: