Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
16/10/2014

Emilia Laura Arias Domínguez i Tomás Alcoverro, premiats

El premi Memorial Joan Gomis promou el periodisme solidari en reconèixer persones, institucions o col·lectius que fan aquest tipus de periodisme. Obres i trajectòries orientades a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i en defensa de la pau i els drets humans. El concurs va néixer amb l’objectiu de divulgar el compromís amb aquesta tasca en diferents realitats socials.

Sota aquest criteri, el jurat de la novena edició ha decidit premiar, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge Una revolución lenta pero irreversible de la periodista Emilia Laura Arias Domínguez, aparegut a la revista on-line Pikara. Un article que visibilitza la constant lluita de les dones gitanes per a la igualtat, i en contra dels estereotips, la discriminació i el masclisme. A més, l’escrit posa de manifest la importància de l’educació i de l’empoderament de les dones gitanes a l’hora de defensar els seus drets i la plena participació en la societat.

Emilia Laura Arias s’ha especialitzat en temes de feminisme i relacions internacionals, actualment col·labora amb el canal de televisió La Sexta.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha volgut premiar la tasca del periodista Tomás Alcoverro, bon coneixedor de la història i la complexa realitat del Pròxim Orient no només des de la dimensió política sinó també des de la cultural i la convivència quotidiana. Tomás Alcoverro aposta pel diàleg i la negociació, la democratització i la modernització de les societats, i denuncia les injustícies o l’ús de la força militar. Ell ens atansa el món àrab com només ho pot fer el corresponsal que s’ha establert en un lloc, amb una lectura diferent i profunda que és de referència per a molts corresponsals. Tot això, amb un estil periodístic àgil, amè i didàctic, amb una perspectiva i punt de vista propi i original.Es pot llegir alguna de les seves cròniques al bloc “Diario de Beirut” de La Vanguardia.

Els premis en la modalitat d’obres periodístiques i de trajectòries estan dotats amb 1.500 € cadascun. A més, les revistes El Ciervo i Foc Nou es faran ressò de les carreres dels guanyadors publicant un article. Els premiats també rebran un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis.

El lliurament es va celebrar el 22 de desembre a les 18:00 a l’Auditòri de la Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna.

El jurat del premi IX Memorial Joan Gomis està format per representats de les entitats convocants: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), Fundación Cultura de Paz, les publicacions Foc Nou i El Ciervo, i de la família de Joan Gomis.