Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
15/11/2010

La Campanya ‘Armes sota Control’ mostra la seva preocupació per la possible utilització d’armes espanyoles en els successos al Sàhara Occidental

Davant la gravetat i la violència dels successos al Sàhara Occidental, les organitzacions de la Campanya Armes sota Control, Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam, mostren la seva preocupació davant la possibilitat que les armes utilitzades per l’exèrcit marroquí puguin ser de procedència espanyola.

Per això, les ONG demanen al Govern central que garanteixi que les armes venudes el 2009 i el 2010 no s’estiguin fent servir al Sàhara Occidental per cometre violacions de drets humans i que se suspenguin de forma preventiva les vendes autoritzades i encara no executades, uns 50 milions d’euros en aeronaus, fins que s’investigui de forma independent i es clarifiqui la situació.

El Marroc va augmentar el 2009 els atacs contra la llibertat d’expressió, associació i reunió en relació a qüestions considerades sensibles per a la seguretat interna i externa de l'Estat, segons Amnistia Internacional. A més, les autoritats van intensificar les restriccions imposades a aquells que propugnaven l’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Tot i que les ONG consideren El Marroc una destinació preocupant pel que fa al respecte dels drets humans, el 2009 l’Estat espanyol va realitzar exportacions a aquest país per un valor de més de 30 milions d’euros, entre ells 28 milions en vehicles tot terrèny, i 1,7 milions en aeronaus. A més a més, es van autoritzar 50 milions més en aeronaus. En el primer semestre de 2010 les vendes de material de defensa han arribat als 4,13 milions d’euros. D’aquesta quantitat 3,4 milions d’euros corresponen a un buc, 564.484 euros a cartutxos per a escopetes i rifles amb canó d’ànima llisa, 110.000 euros a components d’armes de guerra, 14.814 euros a escopetes i rifles de caça o de tir esportiu i 6.401 euros a components i accessoris de diversos articles.

Es desconeix quin tipus de garanties ha rebut el Govern espanyol que aquest material no seria utilitzat en accions que poguessin vulnerar els drets humans. Per això les ONG demanen a l’executiu que aclareixi quines garanties es van adoptar per assegurar que no s'estiguin cometent violacions de drets humans amb armes espanyoles al Sàhara Occidental. En cas contrari, aquesta venda incompliria la Llei sobre el Control del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús (Llei 53/2007, de 28 de desembre), que estipula que es denegaran operacions de vendes d’armes a països amb vulneració de drets humans.