Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/09/2005

La despesa de R+D militar augmenta en un 27%


– NOTA DE PREMSA, 29 de setembre de 2005 –

Proposa dedicar quasi el triple de pressupost a recerca militar que a recerca bàsica

El Govern augmenta la despesa de R+D militar en un 27%

La Fundació per la Pau i la Campanya “Per la pau: prou investigació militar!” presenten el seu Informe sobre els Pressupostos del 2006

La despesa pública per a R+D en programes militars, que duia diversos anys estabilitzada al voltant dels 1.330 milions d’euros, augmentarà un 27% el proper any, segons assenyala l’”Informe 2006 sobre els Pressupostos per a R+D civil i militar a l’Estat espanyol” elaborat per la Fundació per la Pau en el marc de la Campanya “Per la pau: prou investigació militar!”. Així, la recerca militar és una de les grans beneficiàries de l’augment, tant publicitat pel govern, d’inversió en R+D.

Els diners que l’Estat espanyol dedicarà a recerca militar el 2006 (1.684 milions d’euros) suposen el 26% de la despesa total en R+D, i s’obté sumant el pressupost d’investigació centralitzat des del Ministeri de Defensa amb els avançaments que facilita el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, per al disseny i construcció de nou tipus diferents d’armament, segons apareix al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presentat pel govern per al 2006.

El pressupost per a recerca militar suposa unes 3 vegades més que el dedicat a recerca científica bàsica, font principal del finançament de les universitats i el CSIC; 26 vegades més que el dedicat a recerca agrària i 34 vegades més que el dedicat a recerca oceanogràfica i pesquera. Cinc empreses vinculades a la indústria militar (EADS-CASA, General Dynamics, SENER, Navantia i ITP) s’emporten un pressupost que duplica àmpliament el que reben en conjunt totes les universitats i el CSIC per a R+D civil. I, per exemple, només una d’aquestes -General Dynamics, que és una de les principals proveïdores del Pentàgon– rebrà de l’Estat espanyol, per al desenvolupament de dos tipus de carros de combat, més diners que el destinat a tota la recerca sanitària.

 

Incompliments de les promeses del PSOE

Aquests pressupostos són els segons elaborats pel Govern Zapatero. Si bé incorporen un cert augment de la R+D civil (significativament inferior al de la R+D militar), incompleixen una altra vegada la promesa que el PSOE va fer al seu programa electoral –en resposta a les recurrents denúncies expressades per la Campanya, científics i institucions de l’àmbit científic– de comptabilitzar com a despesa de R+D la “que sigui utilitzada per a aquesta finalitat, reubicant les corresponents despeses militars destinats a la fabricació d’armament en el lloc adequat”. Fins i tot en la roda de premsa de presentació dels PGE, realitzada el passat divendres 23 de setembre, el vicepresident, Pedro Solbes, va indicar que per al 2006 se separaria la inversió militar de la despesa de R+D. A la llum de les dades, o es va equivocar, o va faltar a la veritat.

D’altra banda, els crèdits a empreses en el seu conjunt (coneguts com a capítol 8) es disparen en el present projecte de PGE, passant a constituir el 56% de la despesa en R+D. Aquests crèdits, com va denunciar el PSOE quan era a l’oposició, no s’haurien de computar d’aquesta manera, doncs les empreses només dediquen en realitat fins a un màxim del 50% dels mateixos a R+D.

Per a la Fundació per la Pau, les més de 40 ONGs, col•lectius, sindicats i entitats, així com els nombrosos investigadors, objectors científics i estudiants implicats en la campanya “Per la pau: prou investigació militar!”, aquest projecte de PGE reforça la militarització científica desenvolupada per anteriors governs en els darrers 10 anys, la qual cosa contrasta radicalment amb el discurs favorable a la pau tant invocat pel President del Govern.

Així doncs, ni la voluntat d’impulsar la recerca científica com a prioritat, ni la necessitat de transferència (del camp militar al civil) ni, tant sols, la transparència i correcció tècnica en la presentació de les dades, queden reflectides en el projecte de PGE presentats per al 2006.

Entenem que tot això suposa defraudar les expectatives creades pel mateix Govern i, per segon any consecutiu, incomplir greument unes promeses fetes a la ciutadania.

 

Informe sobre el projecte de pressupostos per a R+D civil i militar a l’Estat espanyol (pdf 280 kb).

Informe sobre el proyecto de presupuestos para la I+D civil y militar en el Estado español (en castellano) (pdf 200 kb).

Nota de prensa (en castellano) (pdf 150 kb).