Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
31/03/2005

La Fundació per la Pau critica la important venda d’armes del govern espanyol a Veneçuela

LA FUNDACIÓ PER LA PAU CRITICA LA IMPORTANT VENDA D’ARMES DEL GOVERN ESPANYOL A VENEÇUELA

La Fundació per la Pau expressa el seu rebuig a la important venda de material militar que el govern espanyol ha pactat amb el govern veneçolà.

Ens preocupa aquesta operació per diversos motius:

1. Perquè suposa un risc important de militarització a la zona, sobretot tenint en compte que a més de l’espanyola i hi ha altres vendes de material militar. La venda d’armes intensiva en una regió o a un país determinat és un un factor clar i constrastat de militarització i desestabilització.

2. Perquè consolida una aposta militaritzadora del govern espanyol que rebutgem. Des de la Fundació per la Pau vam aplaudir alguns dels gestos inicials que el nou govern va emprendre en política exterior (retirada de les tropes de l’Iraq, compromís amb la multilateralitat i la construcció de la pau, etc.). Però tot això no lliga amb decisions preses darrerament: manteniment de la militarització de la recerca científica, increment de la despesa militar, etc. Ara, queda clar que es continua amb una política activa de foment del comerç d’armes.

3. Ens preocupen, encara més, els arguments que s’han donat per a justificar l’operació. En clau externa s’ha arribat a dir que la venda és una aposta “pel progrés i l’estabilitat de la zona”. Encara que sigui evident, cal dir-ho: l’estabilitat i la seguretat es fomenten garantint els drets humans, estenent l’educació i la participació ciutadana, lluitant contra la injustícia i la misèria, promovent el desarmament, etc. La venda d’avions militars no ajudarà pas a progressar i beneficiar el país o estabilitzar la regió.

En clau interna s’ha dit que l’operació és beneficiosa perquè dóna feina a la indústria militar espanyola, en concret a Izar que es trobava en una situació ben crítica. Però promoure el teixit industrial i mantenir llocs de treball es pot fer optant per altres línies que no siguin la militar que massa vegades ha demostrat que, a més del seu impacte negatiu per a la pau, té una dubtosa rendibilitat econòmica.

4. Rebutgem, per grotesques i hipòcrites, les acusacions que des del govern nord-americà i certs membres del Partit Popular s’han formulat sobre les vendes. El responsables polítics dels EUA no tenen credibilitat per qüestionar la idoneïtat d’aquesta operació quan els Estats Units són el principal país exportardor d’armes, quan el govern nord-americà mensyprea tota mena d’acords internacionals de control d’armaments o quan promou la guerra i les intervencions militars arreu.

Finalment, volem manifestar que construir la pau, passa, entre moltes altres coses, per una acció decidida, seriosa i rigorosa de desarmament i desmilitarització. Si els responsables polítics d’aquí i d’allà volen afavorir la pau, tard o d’hora hauran d’avançar en aquesta línia. Mentrestant, els demanem que no ens vulguin confondre.

Barcelona, 31 de març de 2005