Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
01/10/2011

La Fundació per la Pau reclama la desmilitarització de la ‘Festa al Cel’

La Fundació per la Pau reclama a l’Ajuntament de Barcelona que desmilitaritzi la ‘Festa al Cel’ que, des de fa anys, se celebra a la ciutat en el marc de les festes de la Mercè. La ‘Festa al Cel’, que enguany es durà a terme demà diumenge, ofereix les acrobàcies de diversos avions i patrulles aèries.

En diverses ocasions s’ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no militaritzi un espai lúdic i festiu. Enguany, però i una vegada més, entre les actuacions previstes s’hi podran veure avions militars (en concret, de les forces aèries de Suïssa, França i Espanya).

No és una qüestió estètica o secundària.

No creiem que una festa ciutadana sigui el lloc adient per a fer apologia dels avions militars i les seves capacitats.

Però, sobretot, no podem compartir de cap de les maneres la frivolitat que suposa. Cal recordar una evidència que sembla que els programadors i expositors de la ‘Festa al Cel’ obliden: els avions militars no s’han creat per a fer festa i passar-ho bé. En la vida real, els avions militars serveixen per a atacar i bombardejar, provocant morts, ferits i destrucció.

No estem parlant de coses hipotètiques o passades. En l’actualitat hi ha diverses guerres obertes arreu del món. I en algunes d’aquestes guerres hi participen, és clar, avions militars.

Barcelona, i Catalunya, s’han significat per un considerable compromís ciutadà i social a favor de la pau, els drets humans i la solidaritat. Després de molts anys de lideratge civil, també des del món polític i oficial, s’ha recollit aquest ampli sentiment popular. Per exemple, amb la Llei de Foment de la Pau i tot un seguit d’iniciatives.

El compromís amb la pau i el rebuig a la guerra no només es poden concretar en manifestacions puntuals. Cal fer-ho a fons i dia a dia. Desmilitaritzar la ‘Festa al Cel’ és un pas, petit però necessari.

Demanem, per tant, a l’Ajuntament de Barcelona que reflexioni sobre la coherència d’aquesta actuació i que l’any que ve ofereixi una ‘Festa al Cel’ sense avions militars.