Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
08/11/2018

L’ascens de l’extrema dreta i les ideologies d’odi

Oriol Jiménez, mestre i membre de FundiPau comparteix aquesta reflexió davant la inquietud generada per l’ascens de l’extrema dreta i les ideologies d’odi.

Bolsonaro, Trump, Salvini, Orban, Putin, Erdogan… la negra nit s’escampa. Són una llista de personatges que generen feredat. Feredat no per ser qui són, sinó pel que són capaços de despertar.

La conveniència de la següent lectura: Rob Riemer, Para combatir esta era. Consideraciones urgentes sobre fascismo y humanismo. Ens adverteix del virus del feixisme i la seva vigència actual. De com s’ha integrat en el relat. Sibil·lí, es camufla amb formes populistes. Viu i s’aprofita parasitàriament de la massa, del col·lectiu sense consciència. Atia la por i la necessitat de protecció del cervell reptilià. Tiba la pulsió destructiva .

Davant del feixisme, més cultura.”L’objectiu de la democràcia és l’educació, el desenvolupament intel·lectual, la noblesa de l’esperit. Per a impedir que la democràcia es degeneri en una democràcia de masses on la demagògia, la ignorància, la propaganda, la vulgaritat i els instints humans més baixos donin llum al fill bastard de la democràcia; el feixisme”.

L’únic antídot d’aquest verí és oferir referents significatius, profunds, mobilitzadors de vida i de sentit. Resistirem des de la fermesa interior, resistirem des dels nostres valors. És a través de la cultura, el cultiu de l’ànima, que resistirem immunes al feixista que portem tots.

Cultivar l’ànima per tenir sentit crític, cultivar l’ànima per saber gaudir de la bellesa, cultivar l’ànima per no abandonar-nos en el nihilisme gestat del consumisme depredador, la violència i la frustració. Cultivar l’ànima per ser compassius i amorosos. Cultivar l’ànima per obrir-nos al misteri de l’altre. Cultivar l’ànima des de l’esperança que un altre món sí és possible.