Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
22/12/2008

Les armes no eduquen, les armes maten

La campanya Desmilitaritzem l’educació!, de la qual és membre la Fundació per la Pau, denuncia la presència de l’exèrcit en diferents espais educatius. La participació de l’exèrcit en certàmens com el Festival de la Infància, que se celebra del 27 de desembre al 4 de gener, contradiu els valors que han d’orientar l’educació dels infants i joves.

A més del Festival de la Infància, l’exèrcit ha estat convidat un any més a participar al Saló de l’Ensenyament Estudia. La campanya Demilitaritzem l’educació! considera que la presència de les forces armades en aquest esdeveniment educatiu no és admissible perquè els valors que transmeten les institucions militars –l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme o el recurs a la violència– contradiuen els valors que han de regir l’educació dels joves: l’autonomia, l’esperit crític, la responsabilitat, l’empatia, el diàleg o la solidaritat.

D’altra banda, la proposta que l’exèrcit ofereix als estudiants s’oposa a la LOE, que s’inspira en l’”educaió per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d’aquests, així com la noviolència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social”, i s’orienta a la consecució de “la formació per a la pau, el respecte dels drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidat entre els pobles”

La campanya denuncia que la presència de l’exèrcit en el Saló Estudia s’emmarca en la cada cop més incisiva participació en els espais educatius per potenciar el que anomenen “cultura de la defensa” i l’”esperit militar” entre la joventut per millorar la seva imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.