Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
17/02/2012

Les negociacions sobre el Tractat d’Armes se salven del descarrilament

Mentre del 13 al 17 de febrer es discutien a Nova York temes de procediment de cara a la Conferència sobre Comerç d’Armes que es farà al juliol, deu mil persones hauran perdut la vida víctimes de la violència armada, segons la coalició internacional d’ONG, Armes Sota Control. Els progressos cap a un Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA), que serà el primer tractat global que controlarà el comerç internacional d’armes, gairebé descarrilen pel desacord entre els països sobre la presa de decisions i l’accés de la societat civil a les sessions.

Els diplomàtics s’han reunit durant una setmana de negociacions prèvies a la conferència del juliol, quan el TCA conclourà. El principal punt de fricció ha estat entre els països que interpreten consens com a donar a cada país el dret de veto al resultat final i aquells que l’interpreten com un ampli acord entre una gran majoria. Els delegats han dedicat molt de temps durant gran part dels dos darrers dies a intenses negociacions a porta tancada on es va negociar un acord.

"Com hem vist en el cas de Síria, el dret de veto porta a la inacció i coarta la capacitat de la comunitat internacional de prevenir conflictes. La voluntat de la majoria dels països que volen veure el comerç d’armes sota control no s’ha de veure frustrada per una minoria, retardant i creant confusió en el procés. Entre els països favorables al veto hi ha Síria, Cuba, Iran i els Estats Units”, afirma Jeff Abramson d’Armes Sota Control.

"És essencial que al juliol, quan tinguin lloc les negociacions finals, no es jugui a jocs diplomàtics. La vida i els mitjans de subsistència de moltes persones continuen sent destruïts per un comerç d’armes que està fora de control i la majoria de governs que volen veure un tractat realment a prova de bales no ha de ser bloquejat per una petita minoria amb interessos creats” conclou Abramson.