Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/06/2010

Les ONG alerten que el Govern central preveu vendre armament a l’exèrcit de Tailàndia que pot agreujar el conflicte intern del país

Durant el primer semestre de 2009, l’Estat espanyol va autoritzar la venda d’aeronaus a les Forces Armades tailandeses per un valor de 50 milions d’euros, i d’armes de calibre inferior als 20 mil•límetres per un valor de 105.452 euros. Amnistia Internacional, Greenpeace, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam alerten que aquest material pot incrementar la tensió interna que es viu actualment a Tailàndia i pot ser utilitzat amb finalitats de repressió contra la població civil, vulnerant així els drets humans.  
 
Des del 13 de maig, quan el govern tailandès va posar en marxa l’operació Rachaprasong per desallotjar els manifestants antigovernamentals del Front Unit de Democràcia contra la Dictadura, els soldats han disparat bales de goma i munició real en diversos llocs de Bangkok on s’han dut a terme les protestes. Almenys 35 manifestants desarmats han mort i més de 200 persones han resultats ferides, entre elles, diversos periodistes tailandesos i d’altres països, a més d’un nen de 10 anys.
 
Disparar munició real deliberadament contra persones desarmades, inclosos manifestants, que no representen una amenaça versemblant per a ningú, és il·legítim i constitueix una temerària violació del dret internacional relatiu a l’ús de la força.  

“Seria irresponsable que el Govern espanyol executés la venda de material de defensa autoritzat a aquest país davant l’ús imprudent de mitjans letals dut a terme per l’exèrcit contra els manifestants” assenyala Paco Ortega, coordinador de l’equip de comerç d’armes d’Amnistia Internacional.“Aquestes autoritzacions resulten incomprensibles, donada la greu inestabilitat interna en què es troba aquest país asiàtic des de setembre de 2008, amb constants instauracions de l’estat d’excepció i enfrontaments entre manifestants i l’exèrcit. El Govern espanyol ha de revocar urgentment aquestes autoritzacions, tal i com preveu la llei d’armes”.