Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
23/04/2007

Líders, celebritats i periodistes demanen als governs un Tractat de Comerç d’Armes capaç de salvar vides

Campanya Armes Sota Control d’Oxfam Internacional, Amnistia Internacional i IANSA –representada a Catalunya per la Fundació per la Pau–

Tres eminents ambaixadores de la campanya per controlar el comerç internacional d’armes –la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf; l’actriu guardonada recentment amb un Óscar, Helen Mirren; i l’expresidenta d’Irlanda, Mary Robinson–; i 20 coneguts periodistes, han demanat avui als governs que elaborin un Tractat de Comerç d’Armes sòlid, basat en les lleis internacionals sobre Drets Humans i en el Dret Internacional Humanitari per frenar la venda d’armes que generen violència i alimenten els conflictes.

Els governs tenen oficialment fins a finals de mes per a remetre les seves respostes a la consulta del Secretari General de les Nacions Unides sobre la viabilitat, abast i
paràmetres del Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes. Les organitzacions de la campanya Armes Sota Control adverteixen que si les respostes no exigeixen explícitament que es camini cap a la prohibició de la venda d’armes que alimenten conflictes, pobresa i greus violacions dels drets humans, es corre el risc que el Tractat resultant no serveixi realment per salvar vides. Es tem que governs escèptics, com el d’Estats Units, puguin intentar bloquejar l’elaboració d’un tractat consistent.

L’actriu Helen Mirren ha dit: “De Kenya al Brasil i a Sri Lanka hi ha avui més armes que mai, i és cada vegada més fàcil i barat obtenir-les. El desembre de 2006, un 80 per cent dels governs del món va votar a favor d’endegar un Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes. Ara correspon a aquests governs assumir la responsabilitat de fer realitat un Tractat eficaç.”

Avui, governs com els d’Austràlia i Finlàndia han presentat les seves propostes sobre el Tractat a la seu de les Nacions Unides, a Nova York. Les organitzacions de la campanya Armes Sota Control insten els altres països a seguir el seu exemple.

La presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, ha dit: “Tenim ara l’oportunitat de frenar la venda d’armes que serveixen per cometre greus violacions dels Drets Humans, alimentar conflictes i perpetuar la pobresa. Prego als governs del món, als fabricants i comerciants d’armes que no neguin a Libèria i a la resta de països, ara i en el futur, la gran oportunitat de consolidar la pau per a nosaltres i per als nostres fills.”

Avui, la campanya Armes sota Control, impulsada per Oxfam Internacional, Amnistia Internacional i IANSA –representada a Catalunya per la Fundació per la Pau–, celebra el Dia d’Acció Global per pressionar els governs a elaborar un Tractat eficaç. Per significar la data, 20 coneguts periodistes de guerra, han publicat una carta conjunta. Ramón Lobo, Christiane Amanpour, Jon Lee Anderson, Martin Bell, Janine Di Giovanni, Sebastian Junger, Don McCullin, Paul Moreira, Sorious Samura y Charles Wheeler són alguns dels periodistes i fotògrafs que han signat la carta, que diu: “En aquest moment correspon als governs assumir la seva responsabilitat per les tragèdies individuals causades per les armes que venen: dones violades sota l’amenaça d’armes de foc, homes aixafats per carros de combat, nens convertits en soldats.”

Activistes de la campanya Armes sota Control de tot el món han organitzat diverses accions de suport a aquest Tractat. En països com Canadà, la Guayana, Mali, Sud-àfrica, Tanzània i la República Democràtica del Congo, grups d’activistes han participat en la “Consulta Popular”.

Organitzada per la campanya Armes sota Control, aquesta consulta es durà a terme en els pròxims tres mesos en més de 60 països i permetrà als ciutadans, molts dels quals es veuen afectats directament pel comerç d’armes, expressar-se sobre el que esperen que el Tractat cobreixi. El procés es realitza simultàniament a la consulta oficial als governs que està dirigint el Secretari General de les Nacions Unides. Els resultats de la “Consulta Popular” es presentaran a les Nacions Unides a l’octubre.

Mary Robinson, presidenta d’honor d’Oxfam Internacional, expresidenta d’Irlanda i ex Alta Comissària de les Nacions Unides per als Drets Humans, ha dit: “La venda irresponsable d’armes és una tragèdia d’escala mundial que requereix una solució a escala global: el Tractat sobre el Comerç d’Armes. Els governs han de posar-se d’acord i assolir un Tractat estricte capaç de salvar vides, pels milions de persones que viuen sota l’amenaça de la violència armada en tot el món.”

Joseph Dube, portaveu de la campanya Armes sota Control: “Correm un risc real que governs escèptics, com el d’Estats Units, puguin intentar rebaixar l’abast del Tractat convertint-lo en un text feble incapaç de salvar vides. Més d’un milió de persones de tot el món que han donat suport a aquest Tractat no permetran que això passi.”

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org