Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/10/2015

Lola Hierro i Xavier Aldekoa, Premis Joan Gomis 2015

El jurat del Premi Periodístic Memorial Joan Gomis ha premiat enguany, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge Por ser niña, de la periodista Lola Hierro, publicat a la secció Planeta Futuro, del diari El País. La peça periodística mostra la realitat de les nenes i dones a Etiòpia, amb un estil i llenguatge clar i precís. Descriu una situació dramàtica de discriminació i sotmetiment però mostra alhora vies possibles de canvi i esperança amb projectes que ajuden de manera real i eficient a respectar i dignificar les dones en aquell país.

Lola Hierro considera que l’obligació del periodisme és donar veu als oblidats i als més dèbils i, amb aquesta convicció, s’ha especialitzat en temes socials i humanitaris. Actualment escriu a Planeta Futuro, de El País, una nova secció que dóna cobertura informativa al desenvolupament humà i social sostenible, a la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat al periodista Xavier Aldekoa per la seva tasca a l’Àfrica. Tot i ser jove, Aldekoa porta més de deu anys compromès amb el continent africà, pel que diu que sent predilecció. La seva opció vital i professional, la seva mirada positiva i solidària, que dóna veu als invisibles, i la seva forma de narrar la realitat de la població civil, amb un to fresc i amè que atrapa al lector des de la primera ratlla, és el que ha valorat el jurat a l’hora d’atorgar-li aquest premi.

Xavier Aldekoa es defineix com a amant de les maletes improvisades i diu que obre bé els ulls quan viatja. Des del 2009 viu a Sud-àfrica i ha dut a terme la cobertura de múltiples conflictes, dels més mediàtics als que passen desapercebuts: Somàlia, República Democràtica del Congo, Angola, Mali, Zimbabwe, Sudán del Sud, entre altres. És corresponsal de La Vanguardia al continent africà i col·labora en diversos mitjans.

El Memorial Joan Gomis

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix el periodisme solidari en persones, institucions o
col·lectius que el practiquen. Són premiades obres i trajectòries periodístiques orientades a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, sempre en defensa de la pau i els Drets Humans. El premi va néixer amb la voluntat de mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari. Aquesta tasca la va desenvolupar com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels seus llibres.

El jurat del Memorial està format per representants de les entitats que convoquen el premi: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i membres de la família de Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros cadascun. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou faran ressò del veredicte del jurat, publicant les peces premiades o un text escrit pels guanyadors. Així mateix, la Lola Hierro i el Xavier Aldekoa rebran un diploma acreditatiu i una il·lustració realitzada per Joan Gomis.

El lliurament de premis es celebrarà el dia 30 de novembre a les 19h a l’Auditori de la Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna – Universitat Ramon Llull.