Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/09/2005

Mor el físic i premi Nobel de la Pau Joseph Rotblat als 96 anys

“No crec que la fabricació d’armes de destrucció massiva sigui la feina dels científics. Malgrat això, m’espantava la idea que, si a Anglaterra ja havíem tingut aquesta idea, els científics alemanys també”

Així és com el físic Joseph Rotblat explicava la seva participació al programa per a la creació de la bomba atòmica el 1939.

El 1944 va deixar el programa Manhattan en veure que els alemanys ja no aconseguiries fer la bomba i el 1955 va ser un dels signants més il·lustres del Manifest Russell-Einstein contra les armes de destrucció massiva.

Rotblat va ser durant molts anys el Secretari General de les Pugwash Conferences on Science and World Affairs. Aquestes conferències anuals tenien com a objectiu reunir, al voltant del món, científics i erudits per tal de reduir el perill del conflicte armat i cercar solucions cooperatives per als problemes globals.

El 1995 va rebre el Premi Nobel de la Pau. Així va començar el seu discurs: “En aquest moment de la meva vida, vull parlar com a científic, però també com a humà. Des que era jove que he tingut passió per la ciència. Però la ciència, l’exercici del poder suprem de l’intel·lecte humà, va anar sempre lligada al benefici de les persones. Jo sabia que la ciència havia d’estar en harmonia amb la humanitat. No imaginava que la segona part de la meva vida la passaria fent esforços per evitar un perill mortal a la humanitat creat per la ciència”.

Més informació a la plana dels Premis Nobel