Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
24/04/2017

Neix l’Observatori per la Prevenció de l’Extremisme Violent

L’Institut de Drets Humans de Catalunya, SOS Racisme Catalunya, l’Associació Euroàrab, FundiPau i NOVACT constitueixen l’OPEV-Catalunya

 

L’Observatori per la Prevenció de l’Extremisme Violent (OPEV) s’ha constituït formalment a Catalunya a través de la formació d’un grup pinyol que dissenyarà una estratègia d’acció per prevenir les principals amenaces de l’extremisme violent a nivell local. Entès com una resposta de la societat civil per fer front a les amenaces actuals, Aquest grup el conformen una sèrie d’entitats que comparteixen el compromís per la justícia i transformacions socials des d’àmbits de treball complementaris: l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), SOS Racisme Catalunya, el Centre d’Investigadors i Professionals Euro-Àrabs, la FundiPau (Fundació per la Pau) i NOVACT.

L’OPEV-Catalunya dissenyar una estratègia d’incidència en els propers mesos, tenint en compte el diagnòstic del context i l’enfocament i l’expertesa que aquestes entitats poden aportar. Aquesta estratègia voldrà fer incidència en les polítiques públiques que puguin contribuir en la prevenció de totes les formes de l’extremisme violent, dur a terme accions a nivell formatiu, especialment a escoles, a més de dur a terme tasques de sensibilització que creïn narratives alternatives als actuals discursos d’odi i discriminació. Fins al moment, per tal de nodrir la fase de diagnòstic, s’estan analitzant les iniciatives actuals a nivell, per exemple, de protocols de detecció de radicalització a escoles, entre altres.

A nivell global, l’OPEV continua realitzant actes de restitució i presentació a diversos punts. Després de les ja esmentades presentacions de l’Observatori a Tunísia i Jordània, on també s’han constituït grups motor (amb dinàmiques semblants a la que s’acaba de constituir a Catalunya), l’OPEV ha estat presentat en diversos espais a Barcelona, ja sigui al Parlament de Catalunya, en el marc d’una taula rodona sobre la situació de drets humans a Tunísia; al curs de drets humans de l’IDHC com en l’Aula Mediterrània de recerca de l’IEMED. L’OPEV ha estat també present al Foro de Violencias Urbanas de Madrid, a la Conferència United Against Racism a Praga i a la presentació de l’iniciativa Global Solutions Exchange de Ginebra.