Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
30/03/2009

No a l’OTAN, No a la guerra

El Parlament d’Estrasburg acollirà entre el 3 i el 5 d’abril la celebració del 60 aniversari de l’OTAN. Nombrosos moviments socials d’arreu del món, aplegats sota la campanya “No a l’OTAN, No a la guerra”, aniran a la ciutat francesa per demanar la dissolució de l’organització.

Organitzacions i moviments socials de tot Europa, també de Catalunya, arribaran aquesta setmana a Estrasburg on participaran en activitats de protesta contra la celebració del 60 anys de l’OTAN. Es faran diverses conferències, reunions, assemblees i una manifestació que es convocarà sota el lema “No a l’OTAN, No a la guerra”. També es provarà de bloquejar pacíficament l’entrada a la seu del Parlament Europeu per impedir que els representants de l’OTAN entrin a la trobada.

A Catalunya, la campanya “No a l’OTAN, No a la guerra” a la qual la Fundació per la Pau dóna suport, ha organitzat diversos autocars per marxar cap a la ciutat francesa.

El manifest de la campanya “NO a l’OTAN, No a la guerra” assegura que “Des del final de la guerra freda, l’OTAN ha reforçat el seu paper d’eina al servei de l’acció militar dels EUA i els seus aliats”. Entre les peticions dels moviments socials destaca la retirada de l’Estat espanyol de l’OTAN i el tancament de les seves bases, la dissolució de l’organització i la retirada de les tropes espanyoles de l’Afganistan.

Més informació i organització del viatge a: www.aturemlaguerra.org/?q=otanno

MANIFEST DE LA CAMPANYA “NO A L’OTAN, NO A LA GUERRA”

Arran de la celebració del 60è aniversari de la creació de l’OTAN, ens adherim a la Campanya europea contra l’OTAN, impulsada per diferents moviments socials europeus i manifestem que:

Durant molts anys, ens van presentar l’OTAN com la “defensa” davant del bloc de l’Est. Però gairebé dues dècades després de la caiguda del mur de Berlín, l’OTAN no només encara existeix, sinó que es torna més perillosa.

L’OTAN és un obstacle cada vegada més gran per la consecució de la pau mundial. Des del final de la guerra freda, l’OTAN ha reforçat el seu paper d’eina al servei de l’acció militar d’EUA i els seus aliats, que promouen l’anomenada “guerra contra el terror”. En realitat es tracta d’un vehicle per a l’ús de la força encapçalat pels Estats Units que eludeix o instrumentalitza les Nacions Unides i el sistema de dret internacional segons la seva conveniència, accelera la militarització i augmenta la despesa armamentística (el volum de despeses militars dels països de l’OTAN és el 75% de la despesa militar mundial). Des de la dècada dels 90, en aplicació d’un programa expansionista dissenyat per a aconseguir interessos i recursos estratègics, l’OTAN ha fet la guerra als Balcans amb el pretext de l’anomenada “guerra humanitària” i manté durant anys una guerra brutal a l’Afganistan, on la tràgica situació del país empitjora cada dia i des d’on la guerra s’ha estès al Pakistan.

A Europa, l’OTAN està agreujant les tensions i alimentant la carrera d’armaments amb un enorme arsenal nuclear, amb una política de primer atac nuclear i amb el suport a la instal·lació de l’escut antimíssils dels EUA. La política de la UE està cada vegada més vinculada a l’OTAN. L’actual expansió de l’OTAN a Europa oriental i les seves operacions arreu del món, el fan un lloc més perillós. El conflicte en el Caucas és una indicació d’aquests perills. Cada expansió de la frontera de l’OTAN augmenta la possibilitat de conflictes i guerres.

Per a assolir el nostre objectiu d’un món en pau, rebutgem les respostes militars a les crisis regionals i mundials: l’OTAN és part del problema, no la solució. Ens neguem a viure sota el terror de les armes nuclears i rebutgem una nova cursa d’armaments. Hem de reduir les despeses militars i destinar aquests recursos a les necessitats humanes. Hem de tancar totes les bases militars estrangeres. Hem de democratitzar i desmilitaritzar les relacions entre els pobles i hem d’establir noves formes de cooperació pacífica per construir un món més segur i just.

A Catalunya, mai no hem volgut formar part de l’OTAN. Recordem que aquí – a l’igual que a Euskadi i les Canàries – va guanyar el “no” al referèndum sobre l’OTAN de l’any 1986. El fet que l’Estat espanyol s’hagi incorporat al comandament de l’estructura militar de l’OTAN vulnera les condicions estipulades en aquell referèndum. A més a més, s’han instal·lat bases militars de l’OTAN a Bétera (València), a Retamares (Madrid), i una futura base àeria s’ubicarà a Saragossa o Albacete. Molt probablement, armament nuclear d’EUA ha arribat a ports i bases militars del territori espanyol, vulnerant una altra vegada la decisió de 1986. La participació de forces armades espanyoles a les guerres comandades per l’OTAN el 1999 a l’antiga Iugoslàvia, i actualment a l’Afganistan, contradiu les promeses fetes llavors pel govern, que mai s’enviarien tropes espanyoles en missions de l’OTAN a l’exterior.

Demanem:

La retirada de l’Estat espanyol de l’OTAN i la dissolució d’aquesta aliança bèl·lica.
El tancament de les bases d’EUA i de l’OTAN a l’Estat espanyol.
La retirada de les tropes espanyoles d’Afganistan.
Redirigir les despeses militars per a necessitats socials.

Envieu adhesions a projectes@justiciaipau.org i a info@aturemlaguerra.org