Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
03/10/2006

Nou informe de la Campanya Armes Sota Control

Armes sense fronteres. Perquè el comerç globalitzat requereix controls globals. Aquest és el títol de l’últim informe fet públic per la Campanya Armes Sota Control.

La globalització també ha arribat al comerç d’armes. Així les empreses fabricants d’armes que operen des de fa temps en un creixent número de països, tenen immenses facilitats per obtenir tots els components i peces necessàries per muntar els diferents tipus d’armes.

Empreses dels EUA, la Unió Europea i el Canadà, estan entre les que s’aprofiten de les llacunes existents en els controls internacionals d’armes.

Com molt bé denuncia Rebbeca Peters, Directora de la xarxa Internacional d’Acció Contra les Armes Lleugeres (IANSA), ‘els fabricants d’armes de la UE no cal que sacrifiquin els seus beneficis per uns principis, ja que poden limitar-se a fer subcontractacions’.

Rebecca, ens posa un exemple: ‘l’empresa austríaca d’armes, Glock, està tractant d’establir una planta de fabricació al Brasil. Si aquest projecte tira endavant, Glock podrà eludir el Codi de Conducta de la UE en matèria d’exportacions d’armes enviant les armes des de la seva nova fabrica brasilera’.

I és que les empreses d’armament han trobat el forat normatiu per fer arribar les armes allà on volen. Així, davant la impossibilitat de vendre les armes senceres, fan la venda d’aquestes per peces i components. Aquest és el cas del nou Helicòpter d’atac xines Z-10, que és una realitat gràcies als components europeus i nord-americans. La Xina, recordem-ho, és un país sobre el que la Unió Europea manté, a hores d’ara, un embargament.

Mentre les empreses armamentistes continuen fen el seu negoci, també en un món globalitzat, cada any unes 300.000 persones moren i moltes més són ferides o sotmeses a la violació dels més elementals drets humans com a resultat de la violència armada.

És obvi, doncs, que les creixents llacunes jurídiques en els controls nacionals demostren la necessitat d’establir unes regles globals per respondre a aquest comerç internacional. Arriba l’hora d’apostar, decididament, per un Tractat internacional que reguli el comerç de totes les armes convencionals.

Més informació:

Document íntegre en anglès (pdf 450Kb)

Web internacional de la Campanya Armes Sota Control

Resum en castellà (pdf 230Kb)

Més informació de la campanya en aquesta web (en català)