Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
10/12/2021

Nova York, per l’abolició de les armes nuclears

La ciutat de Nova York s’ha sumat als centenars de municipis d’arreu del món que donen suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i demanen al seu govern que s’hi sumi. A Catalunya, 61 municipis han aprovat mocions en el mateix sentit, entre els quals Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i el Prat del Llobregat.

Nova York

El 9 de desembre del 2021, el Consell de la ciutat de Nova York ha aprovat una àmplia legislació en què demana a la ciutat que no inverteixi en armes nuclears i estableix un comitè responsable de la programació i les polítiques relacionades amb l’estatus de la ciutat de Nova York com a zona lliure d’armes nuclears, i demana al Govern del EUA que se sumi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

La ciutat de Nova York s’uneix així als centenars de ciutats dels Estats Units i d’arreu del món que demanen als seus governs que se sumin al TPAN. Aquest compromís és especialment significatiu atès el llegat de NY, ciutat on es van iniciar les armes nuclears, i atès l’impacte continuat que el Projecte Manhattan i la indústria de les armes nuclears continuen tenint en les comunitats dels diferents districtes de la ciutat.

Però aquest important paquet legislatiu va més enllà del Cities Appeal de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears – ICAN i inclou obligacions legals de més conseqüències per a Nova York, com:

  • La Resolució 976 demana a l’auditor de la ciutat que doni instruccions perquè els fons de pensions dels empleats públics no inverteixin en les empreses que participen en la producció i el manteniment d’armes nuclears. Això afectarà uns 475 milions de dólars del fons de 266.700 milions de dòlars.
  • La Resolució 976 reafirma a més que la ciutat de Nova York és una zona lliure d’armes nuclears, donant així suport a una resolució anterior de l’Ajuntament que prohibia la producció, el transport, l’emmagatzemament, l’emplaçament i el desplegament d’armes nuclears a la ciutat.
  • La introducció 1621 estableix un comitè consultiu per educar el públic i recomana polítiques sobre temes relacionats amb el desarmament nuclear.

Més informació