Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
20/10/2008

Parlamentaris de tot el món demanen a les Nacions Unides que donin suport al Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes

200 parlamentaris i parlamentàries espanyoles
han ratificat el seu suport al control d’armes

Nova York / Madrid.- Les Nacions Unides rebran avui la petició que més de 2.000 parlamentaris i parlamentàries de 124 països, han signat perquè el procés de creació d’un Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes (TCA) segueixi endavant. Entre aquestes declaracions hi ha les signatures de 200 parlamentaris i parlamentàries espanyoles.

Més de 1.000 persones moren cada dia a causa de la violència armada. És urgent crear una regulació efectiva que aconsegueixi salvar vides i aturar les greus violacions dels drets humans i la continuada destrucció dels mitjans per guanyar-se vida que condemna a aquestes poblacions a la pobresa crònica i a la inseguretat.

Així s’han pronunciat els parlamentaris que avui lliuraran al President del Comitè de Desarmament i Seguretat de les Nacions Unides, l’ambaixador Marco Antonio Suazo Fernández d’Hondures, les declaracions signades pels seus homòlegs d’arreu del món.

Durant el mes d’octubre i en el marc d’aquest Comitè reunit a la seu de les Nacions Unides a Nova York, es prendrà una decisió crucial per a la continuïtat del procés de creació d’un tractat internacional capaç de regular el comerç d’armes convencionals. Específicament, les deliberacions per a la definició del Tractat se centraran en com aturar les transferències d’armes quan es preveu que aquestes s’usaran per violar els drets humans i el Dret Internacional Humanitari.

Portaveus de la Campanya Armes Sota Control a Espanya han dit que “Espanya ha mostrat en reiterades ocasions el seu suport al Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes. Una vegada més, l’executiu espanyol s’ha de comprometre en la continuïtat del procés i traslladar també aquestes intencions d’un major control del comerç d’armes en l’àmbit de les exportacions espanyoles, mitjançant una correcta aplicació de la Llei Espanyola sobre Comerç d’Armes, aprovada al desembre de 2007”.

Ibrahim Toure, de Mali, un dels països pioners a mostrar el seu suport al TCA ha dit: “Sense un Tractat Internacional efectiu que contempli totes les armes convencionals i els drets humans, la seguretat continuarà estant a mercè del comerç irresponsable d’armes”.

Ana Theresia Hontiveros-Baraquel de Filipines ha afegit: “És un privilegi representar a milers de parlamentaris de tot el món que s’han declarat a favor d’un control més efectiu. Sabem el preu tan alt que l’ús irregular de les armes té i instem els estats membres de les Nacions Unides a què votin a favor d’un Tractat Internacional sobre Comerç d’armes legalment vinculant”.

Gagan Thapa del Nepal, ha explicat: “Els parlamentaris representem col·lectivament centenars de milers de persones. Milions d’homes i dones de tot el món han mostrat el seu suport al Tractat i nosaltres ara transmetem aquesta petició a les Nacions Unides, perquè es prenguin mesures urgents per al control d’armes”.

Notes

1 . Còpia de la llista de Parlamentaris que han signat la declaració disponible a www.controlarms.org

2 . El lliurament de les declaracions tindrà lloc avui dilluns, 20 d’octubre, a l’edifici de les Nacions Unides a Nova York- Room A, a les 13.15 hora local (19.15h a Espanya)

3 . Després del lliurament de declaracions tindrà lloc el debat “Parlamentaris en suport al Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes”, presentat per Sauro Scarpelli d’Amnistia Internacional.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org