Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
18/04/2018

Per Sant Jordi, llegim pau

Ens sumem a les propostes literàries de Sant Jordi amb el suggeriment de llibres publicats en els darrers anys que hem llegit els membres de FundiPau i que ens semblen interessants. Tots en clau de pau!

Infantils – juvenils

 

Història d’una bala, de Joles Sennell i il·lustracions de Jorge del Corral. Ed. Cruiïlla, col·lecció El vaixell de vapor.

Explica les peripècies d’una bala que no vol fer mal a ningú i la seva actitud aconsegueix que les persones de dos països que estaven en guerra facin les paus.

Un bon costum, de Davil Paloma i  il·lustracions de Teresa Novoa. Ed. Combell.

El Pau és un nen que està convençut que sap com aturar la guerra i se’n va al camp de batalla per intentar-ho. Un conte que demostra la força de les paraules.

El país de les bombes, el país dels prats, de Brane Mozetič i Il·lustracions de Maja Kastelic. Edicions Bellaterra.

Els nens haurien pogut viure contents al país de les bombes si no hagués estat pels somnis d’un altre món, el país dels prats, que cada nit els aterria. Un bon dia van decidir anar a buscar aquell país, per destruir-lo amb els seus tancs i fer fora els nens que jugaven a coses tan estranyes com perseguir papallones. Però la seva conquesta pren un gir inesperat…

Obriu les portes, de Txarango i il·lustracions de Gemma Capdevila. Ed. Sembra Llibres

Narrat amb els versos de la cançó homònima de Txarango, el llibre convida a reflexionar sobre la gran odissea dels nostres dies: la de les persones que han de fugir de casa seva a causa de la fam i la guerra. Per sembrar el diàleg i el respecte entre les cultures.


Novel·la

 

Una amistat prohibida. L’Estat d’Israel contra Tali Fahima, de Montserrat Arbós. Ed. Tigre de Paper

Relata la història real de Fahima, una israeliana, filla de jueus vinguts del Magreb, que passa d’odiar els palestins i apostar per la via militar, a ser detinguda i considerada un perill per als israelians.

L’analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson. Ed. La Campana

Per un cúmul de circumstàncies una noia òrfena, nascuda a Soweto, que treballa netejant latrines i recollint brossa i amb un talent insòlit per a les matemàtiques acabarà a l’altra punta de món evitant una catàstrofe nuclear.

El secret del meu turbant, Agnès Rotger i Nadia Ghulam. Columna Edicions.

Explica la història real de Nàdia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. En sortir de l’hospital dos anys després, el règim talibà s’havia instaurat a l’Afganistan i ella va prendre una decisió radical: es va vestir de noi i durant deu anys es va fer passar per home per poder portar un sou a casa, ja que el nou govern va prohibir a les dones treballar fora de casa.


Assaig

 

Invisibles. Voces de un trozo invisible de este mundo, Juan Diego Botto. S.L.U. ESPASA LIBROS

L’autor s’endinsa en l’univers dels perseguits i els exclosos, lluny dels tòpics i sense paternalisme ni condescendència.

Converses amb Pau Casals, Josep Maria Corredor Pomes. Ela Geminada

Converses, sorgides de l’espontaneïtat amical que ens acosten a la vida i al pensament de Pau Casals.

Océano África, Xavier Aldekoa. Editorial Península.

Aldekoa és reporter a l’África, el continent silenciat i amb aquest llibre obre una finestra a les persones, els detalls i els costums que conformen un territori divers i extraordinari.


Sobre el conflicte de Síria

 

Siria, el país de las almas rotas: de la revolución al califato del ISIS, Javier Espinosa Robles, Mónica G. Prieto. Ed. Debate

Un relat colpidor de la guerra civil siriana fet des de dins, per dos reporters que han cobert el conflicte des del seu inici.

Diario del asedio a Duma, 2013, Samira Khalil (edición de Yassin al Haj Saleh). Ediciones del Oriente y el Mediterráneo

El marit de l’activista política siriana Samira Khalil visibilitza el segrest de què va ser víctima la seva companya a través dels textos que ella va escriure durant l’assetjament a Duma.

Siria: revolución, sectarismo y Yihad, Ignacio Álvarez-Ossorio, Ed. La Catarata.

Una aproximació al conflicte sirià a patir de la multiplicitat d’actors implicats i la diversitat d’interessos que defensen. També s’atura en les seves dimensions regionals i internacional.


Sobre el procés de pau a Colòmbia

 

Negociar la paz con las FARC. Una experiencia innovadora, Vicenç Fisas. Ed. Icaria. Col·lecció Mas Madera

Aquest llibre narra la història d’una negociació, del que han fet i deixat de fer les persones d’una i altra banda de la taula amb un propòsit comú: la fi de l’enfrontament armat.

La conspiración catalana para la paz en Colombia. Secretos de la diplomacia ciudadana, Vicenç Fisas. Ed. Icaria. Col·lecció Antrazyt

El llibre explica històries, la majoria desconegudes, que comprenen el perídode 1999-2016, i va ser una conspiració conscient d’un petit grup de persones catalanes i colombianes per contribuir a construir la pau a Colòmbia.

Mujeres al frente. La ley de las más nobles, de Lula Gómez. Ed. Libros.com

És la història de set dones colombianes que, fartes de la guerra i de la llei del més fort, van decidir inventar-se alternatives diferents per arribar a la pau i aconseguir un món més solidari.