Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/07/2010

Primeres passes cap a un Tractat Internacional pel control del comerç d’armes

Després de dues setmanes d’intensos debats, les negociacions dels estats en el Comitè Preparatori per un Tractat sobre Comerç d’Armes van acabar el divendres 23 de juliol amb avenços esperançadors. Membres de IANSA, xarxa d’ONG de la qual la Fundació per la Pau és membre, han recordat als estats que la inclusió dels drets humans, el dret internacional humanitari i el desenvolupament han de ser al centre de la proposta del Tractat.

 

Nota de premsa – 29 de juliol de 2010

Continuen els avenços cap a un acord dels estats sobre el control del comerç d’armes

Acaba a Nova York la primera ronda de negociacions relativa al Tractat sobre el Comerç d’Armes

La societat civil afirma que, per protegir la vida de les persones, el Tractat ha de ser “a proba de bales” 

Transcorreguda la meitat del temps assignat a les converses preliminars relatives al Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes, els negociadors han presentat avui un projecte d’elements i principis del futur text. Entre ells s’hi inclouen principis que, si s’apliquessin, prohibirien els subministraments internacionals d’armes als responsables de greus violacions dels drets humans i a llocs on existeixi el perill d’agreujar la pobresa i avivar els conflictes. L’aliança Armes sota Control ha expressat satisfacció pels avenços, però també ha mostrat la seva preocupació davant la falta de transparència del procés de l’ONU.

“Encara queda molt per fer per detallar un futur Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA), la majoria dels estats han reconegut clarament la necessitat que el tractat redueixi el patiment humà causat per la inexistència de normes globals i per les transferències il•lícites d’armes”, ha afirmat María Pía Devoto, d’APP Argentina.

Un altre projecte de principis defensat per nombrosos estats impediria els subministraments d’armes internacionals que contribuïssin als conflictes armats, els crims de guerra, la delinqüència organitzada i el terrorisme.

“Necessitem un Tractat que inclogui tots els tipus d’armes, des de les armes petites fins a helicòpters i tancs, així com les seves municions i components. I necessitem procediments comuns perquè totes les transferències d’armes internacionals siguin objecte d’una avaluació rigorosa, per tal de mantenir-les allunyades de les mans dels responsables d’abusos contra els drets humans i de llocs on s’agreujarien els conflictes i el patiment humà”, ha afirmat Seydi Gassama, Director d’Amnistía Internacional Senegal.

El fet que algunes de les reunions substantives hagin estat tancades a les ONG s’ha convertit en un aspecte polèmic de les converses de l’ONU. L’aliança Armes sota Control ha manifestat que va ser una decisió inesperada del president i ha demanat que les futures sessions siguin més obertes i transparents.

“El món està una mica més a prop de comptar amb un Tractat que farà que bel•licistes i responsables d’abusos contra els drets humans tinguin més dificultats per aconseguir armes i municions. Ara fa falta que els Estats segueixin treballant de cara a la propera reunió de l’ONU sobre el TCA el març de 2011, per garantir que elaborin un Tractat ‘a proba de bales’ que salvarà i protegirà vides i mitjans de guanyar-se l’aliment”, ha afirmat Annie MacDonald, directora de la campanya Armes sota Control a Oxfam.

 

Versió en castellà