Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
24/10/2018

Prou armes per a l’Aràbia Saudita

Foto de Guillermo Sanz

Amb motiu de la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats

Les ONG de la campanya Armes Sota Control demanem que s’aturi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita amb una concentració davant el Congrés 

Representants de la campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón) s’han concentrat aquest matí davant el Congrés dels Diputats coincidint amb la compareixença del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita.

La coalició ha fet arribar una carta al president del Govern central on li demanen novament que aturi la venda d’armes al país saudita.

Les ONG denuncien que aquestes armes es podrien usar en la guerra amb el Iemen, on totes les parts implicades estan cometent impunement violacions greus del dret internacional. El conflicte del Iemen és, segons l’ONU, la major catàstrofe humanitària actual i fins ara ha documentat almenys 16.706 víctimes civils, més de 6.000 morts i més de 10.000 ferits en el conflicte, tot i que és probable que la xifra real sigui molt més gran.

L’ONU afirma que la coalició encapçalada per Aràbia Saudita ha causat la majoria de les víctimes civils en bombardejos que, en els últims tres anys i mig, han atacat zones residencials, mercats, funerals, bodes, centres de detenció, vehicles i vaixells civils i fins i tot instal·lacions mèdiques. En aquest escenari, l’informe de l’ONU és molt clar i recomana a la comunitat internacional “Abstenir-se de subministrar armes que es podrien utilitzar en el conflicte del Iemen”.

En aquest sentit, les ONG han recordat el compromís electoral del PSOE inclòs en el seu programa electoral de 2016: “Complir estrictament les previsions de la Llei sobre comerç d’armes, reforçant el control parlamentari i la transparència i denegant la seva autorització quan existeixi el risc clar que poden ser utilitzades de manera contrària al respecte debut i a la dignitat inherent a l’ésser humà”.

La societat civil espanyola ha deixat clar al Govern espanyol que no vol ser còmplice d’aquestes atrocitats i per això més de 110.000 persones ja han donat suport a la demanda de suspensió de la venta d’armes a l’Aràbia Saudita que poden ser utilitzades en el conflicte del Iemen.

Armes Sota Control

Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón són les quatre ONG que impulsen la campanya Armes Sota Control a Espanya des de fa més de deu anys. Treballen en aliança per denunciar el risc de que s’autoritzin exportacions d’armes a països en conflicte o que violen els drets humans i s’encarreguen fer seguiment al desenvolupament de la llei i a la seva aplicació perquè suposi un avançament real en matèria de control i transparència.