Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
16/01/2008

Recordem Gonzalo Arias

Activista en favor de la pau, la noviolència i l’antimilitarisme.

Aquest mes de gener ha mort Gonzalo Arias, una de les persones més destacades de l’Estat Espanyol per la seva opció radical i ferma de treballar per la democràcia amb la noviolència com a principal eina.

Nascut a Valladolid, va estudiar dret i va treballar de traductor a la UNESCO a París fins l’any 1968. En aquesta època, les lectures de Gandhi i Martin Luther King el van marcar profundament. Sota la influència dels noviolents francesos, es planteja la noviolència com el millor desafiament pacífic a la dictadura espanyola i prova de dur-la a la pràctica. Així, l’any 1968 fa una petició pública d’eleccions com a primer pas per la democràcia, tal i com ja havia anunciat prèviament en el seu llibre “Los encartelados”. Per aquest gest va ser condemnat com a autor d’un delicte contra les lleis fonamentals.

A partir d’aquí es va veure implicat en altres actuacions inspirades en la noviolència, que li van valer també l’ingrés a la presó. Algunes d’aquestes accions són: la participació l’any 1971 en la “Marcha de la prisión”, en suport a l’objecció de consciència al servei militar; la denúncia pública l’any 1976 de les tortures policials; repetides visites a Gibraltar on saltava la reixa fronterera entre els anys 1973 i 1982 per protestar contra la política de fustigament vers els gibraltarenys. Arran d’aquests fets va instal·lar la seva residència i la de la seva nombrosa família a la Línea de la Concepción durant 17 anys.

Els seus primers llibres inspirats en la noviolència es van publicar a l’estranger o il·legalment a Espanya. En destaquen “Los encartelados”, “La no-violencia: ¿tentación o reto?” y “El proyecto político de la no-violencia”.

En 1987 va publicar el “Repertorio de caminos de la Hispania romana” i el mateix any va tornar a publicar la revista El Miliario Extravagante, que havia editat des de París del 1963 al 1968.

Des de la Fundació per la Pau sentim la seva mort i volem recordar el seu rellevant llegat en favor de la pau i la noviolència.

Llegir el darrer missatge de Gonzalo Arias