Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
21/03/2006

Sentència favorable a l’Objecció Fiscal

Joan Surroca, ex-diputat del Parlament de Catalunya, ha rebut una sentència favorable al recurs que va interposar al rebre una sanció per exercir l’objecció fiscal. Aquesta sentència és un pas endavant molt important en la campanya per a l’Objecció Fiscal, ja que obre una escletxa al possible reconeixement d’aquest dret.

Llegiu-ne la nota de premsa que ha fet la Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme:

 

L’objecció fiscal a les despeses militars no és sancionable

El Tribunal Superior de Justícia ha dictat sentència favorable al recurs ordinari presentat per l’aleshores diputat del Parlament de Catalunya, Joan Surroca i Sens, respecte la sanció imposada per haver fet objecció fiscal a les despeses militars en la seva declaració de la renda de l’exercici de 1998. Així, la sanció a Surroca de 54.896 pessetes per haver practicat l’objecció fiscal, queda sense efecte.

Segons la sentència, els magistrats entenen que Surroca no va deixar d’ingressar part del deute tributari sinó que aquesta part va ser ingressada a una entitat sense ànim de lucre. Seguint la línia del recurs, el TSJ entén que l’objecció practicada respon a una llacuna interpretativa o una interpretació raonable «cuando la rectificación obedece a una laguna interpretativa o a una interpretación razonable y discrepante de la norma, no procede la imposición de sanciones puesto para ello se exige el carácter doloso o culposo y no una simple discrepancia de criterios.» D’aquesta manera, els principis i garanties presents en l’àmbit del Dret Penal són aplicables, amb certs matisos, en l’exercici de qualsevol potestat sancionadora de l’Administració Pública i, per tant, s’ha de tenir en compte la voluntarietat, a l’hora de determinar si existeix dol o culpa. La sentència acull, així, la tesi de la defensa de Joan Surroca, l’advocat David Garrido, ja que no aprecia culpabilitat en la conducta d’aquest.

Cal remarcar la importància d’aquesta sentència per al col·lectiu d’objectors fiscals a les despeses militars, ja que entén aquesta pràctica com una rectificació a la declaració de la renda que obeeix a una llacuna administrativa o a una interpretació raonable i discrepant de la norma, que comporta una actitud no dolosa ni culpable i, per tant, no sancionable.

L’objecció fiscal a les despeses militars és una campanya noviolenta de desobediència civil del moviment pacifista que s’inicia a l’Estat a partir de l’any 1983. Té com a objectiu desviar la part dels impostos corresponents a despeses militars, a una finalitat social alternativa. En aquests moments, hi ha un centenar d’objectors fiscals a les comarques gironines.

Actualment es troba en tràmit parlamentari al Congrés una proposta de llei de regulació de l’objecció fiscal.

Comarques gironines, 17 de març de 2006

 

Més informació

Martí Terés. Coordinador de la campanya – Tel. 649559551

Joan Surroca. Objector fiscal i exdiputat al Parlament – Tel. 678604735

David Garrido. Abogat de la campanya – Tel. 607669844

Web sobre objecció fiscal

Sentència sencera (pdf 380 Kb)