Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
12/04/2011

“Sortim de la crisi reduint la despesa militar”

Avui dimarts, un centenar d’organitzacions de 35 països han convocat per primera vegada un Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militars. Aquesta jornada se celebra un dia després que el SIPRI (Stockhom International Peace Research Institute) fes públiques les dades de la despesa militar mundial del 2010.

Les xifres posen en evidència com malgrat l’actual context de crisi, on les retallades socials estan a l’ordre del dia, la despesa militar no s’ha vist afectada. Les entitats organitzadores de la jornada reclamen que es reverteixi aquest ordre de prioritats.

A Catalunya, la Fundació per la Pau i Justícia i Pau llancen avui el manifest “Sortim de la crisi reduint la despesa militar” que compta, de moment, amb el suport de les tres federacions catalanes d’ONG, una desena d’entitats de Catalunya i de l’Estat espanyol, i més de 40 personalitats a títol individual.

El Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar l’han promogut, a nivell internacional, l’International Peace Bureau i l’Institute for Policy Studies.

Manifest:

SORTIM DE LA CRISI REDUINT LA DESPESA MILITAR

Al món moren cada dia 35.000 persones de fam o per manca d’atenció sanitària; hi ha 1.020 milions de persones que passen gana; només a Europa, tenim 23 milions d’aturats (més de 4 milions a Espanya i més de 600.000 a Catalunya) i la meitat de la humanitat viu amb menys de dos dòlars al dia.

Per millorar la vida de la humanitat i preservar el planeta, cal destinar esforços i recursos a desenvolupar una economia al servei de les persones, aquella que té com a finalitat millorar la qualitat de vida a través de l’educació, la salut, el desenvolupament, la justícia i els drets humans.

Però la realitat és que al món cada any dediquem 1,55 bilions de dòlars (el 2,7% del PIB mundial) a despesa militar, el que suposa 4.246 milions de dòlars al dia. És més que possible que aquestes xifres siguin molt superiors si considerem tot allò que no declaren els governs. Aquesta ingent despesa es destina a mantenir 21 milions de soldats (2,5 milions a la Unió Europea, 130.000 dels quals a l’Estat espanyol) i a adquirir enormes quantitats d’armes (400.000 milions de dòlars anuals).

Amb motiu de la celebració, el proper 12 d’abril, del Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar, promoguda per diverses organitzacions encapçalades per la xarxa global International Peace Bureau (IPB), volem sumar la nostra veu a la de ciutadans i ciutadanes d’arreu del món per a mostrar el nostre desacord amb aquesta desorbitada despesa militar. Perquè:

. La despesa militar alimenta vells i nous conflictes armats.
. La despesa militar reforça una cultura dominant que és motor i justificació de violència i guerra
. Cal posar fi als privilegis del complex militar-industrial, l’únic sector que obté beneficis d’aquesta exagerada despesa.
. Cal trencar la inèrcia dominant que basa la seguretat en termes militars mentre menysprea l’autèntica seguretat humana fonamentada en la protecció de la salut, l’educació, un medi ambient saludable, l’accés a l’habitatge, un treball digne i el respecte dels drets humans.
. Un món en pau, no passa per invertir en despesa militar, sinó en prevenció de conflictes, governabilitat democràtica i desarmament

Federacions, entitats i persones que donen suport al Manifest:

ONG i centres

Asociación Voluntariado de la Universidad de Valladolid, Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I de Castelló, Centre UNESCO de Catalunya, Federació Catalana d’ONG pel Desenvolupament, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Fundación Cultura de Paz, Fundació per la Pau, Justícia i Pau, Plataforma per la Pau de Lloret de Mar, Seminario Galego de Educación para a Paz (SGEP).

Persones àmbit cultura, societat i moviment per la pau

Toni Albà, Jordi Armadans, Xavier Badia, Siscu Baiges, Alfons Banda, Àngels Bassas, Jordi Borja, Jordi Calvo, Jordi Camí, Manuel Dios Diz, Miquel Àngel Essomba, Francisco Fernández Buey, Tica Font, August Gil Matamala, Rafael Grasa, Eduard Ibàñez, Mar Jiménez, Joel Joan, Kilian Jornet, Gemma Lienas, Lluís Llach, Vicent Martínez Guzmán,  Rita Marzoa, Xavier Masllorens, Federico Mayor Zaragoza, David Minoves, Anna Monjo, Jordi Muñoz, Arcadi Oliveres, Pere Ortega, Vicent Partal, Jordi Pigem, Jordi Porta, Raimon, Rosa Regàs, Pep Riera, Martín Rodríguez Rojo, Gervasio Sánchez, Cinta S. Bellmunt, Gabriela Serra, Joan Subirats, Josep-Maria Terricabras, Francesc Torralba Roselló, Francesc Tubau, Feliu Ventura.