Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
23/09/2008

Ulleres per veure clar el descontrol en el comerç d’armes

Activistes d’Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam realitzen un acte simbòlic davant el Ministeri d’Afers Exteriors per insistir en la urgent necessitat d’adoptar un Tractat Internacional d’Armes

Madrid/Barcelona.- L’adopció d’un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes no es pot ajornar més. Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam han reclamat avui al Govern espanyol que posi el seu màxim esforç per assolir avanços concrets en la negociació d’aquest tractat. La pròxima cita es produirà a l’octubre, en el marc dels debats que tindran lloc a les Nacions Unides.

Actualment no existeix pràcticament cap control sobre el comerç d’armes i les seves conseqüències són catastròfiques. Com a resultat de la venda d’armes sense restriccions, més de 1.000 persones moren diàriament a conseqüència de la violència armada i més de 300.000 perden la vida cada any.

A través d’unes ulleres gegants, les tres organitzacions han escenificat avui davant el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació la urgent necessitat que els governs – també l’espanyol– vegin que l’adopció d’un tractat internacional que posi fi al descontrol d’armes en el món és una qüestió d’urgència. Milers de persones estan donant suport a aquesta petició a través de la web www.armasbajocontrol.org i al voltant de 160 parlamentaris i parlamentàries també l’han subscrit. Totes aquestes adhesions també s’han lliurat avui.

En els últims anys, el Govern espanyol ha expressat el seu suport a un Tractat Internacional que reguli el comerç d’armes. No obstant això, ha arribat el moment de transformar aquest suport en alguna cosa tangible. “En la pròxima reunió de l’ONU, el govern ha de pronunciar-se públicament i amb fermesa a favor del Tractat i utilitzar tota la seva influència perquè altres països se sumin a la iniciativa sense dilacions. Espanya està entre els deu principals exportadors d’armes del món. Per tant té un grau de responsabilitat afegida per assolir aquest objectiu”, afirma Eugeni Barquero, responsable de Campanyes de la Fundació per la Pau (Membre de IANSA a l’Estat Espanyol).

Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam insten el Govern espanyol a defensar un Tractat que impedeixi les transferències d’armes a llocs on existeix un risc important que siguin utilitzades per cometre violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans. Tampoc ha de permetre aquelles transferències que puguin soscavar el desenvolupament sostenible dels països “Si aquests criteris no s’incorporen en el text final, el Tractat Internacional no servirà per res i seguirà sense protegir les vides de milers de persones afectades per la violència de les armes”, afegeix Irene Milleiro, portaveu d’Intermón Oxfam.

Informació addicional

El desembre de 2006, 153 països van votar en l’Assemblea General de les Nacions Unides a favor de treballar en pro de l’establiment d’un Tractat sobre el Comerç d’Armes. Es va tractar d’un primer pas molt important. Només un país, els Estats Units, es va posicionar en contra.

Després, el febrer de 2008, van començar les negociacions a través d’un Grup d’Experts format per representants de 28 països, entre els quals també va participar Espanya. Aquest grup d’experts s’ha reunit tres vegades i ha acordat un informe que serà presentat al Secretari General de les Nacions Unides en el context de l’Assemblea General que tindrà lloc durant el pròxim mes d’octubre a Nova York.

En el període previ als debats de l’ONU del mes d’octubre d’aquest any, alguns Estats com la Xina, Egipte, l’Índia, Pakistan, Rússia i els Estats Units, estan intentant diluir, bloquejar o demorar les propostes. “Encara que es tracta de pocs estats, són els grans exportadors d’armes en el món. Els debats a les Nacions Unides han de contrarestar aquestes posicions i aconseguir avançar cap a un tractat eficaç que de debò posi fi a les transferències irresponsables d’armes”, afegeix Mònica Costa, responsable de la campanya d’Armes sota Control d’Amnistia Internacional.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org